Smakosze.pl
Jajka sadzone

instagram.com/born_in_the_prl

Wspominamy kultowe letnie obiady z czasów PRL-u

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kultowe obiady letnie z czasów PRL-u do dzisiaj są bardzo popularne, szczególnie wśród starszych osób. Jeśli chcesz posmakować posiłków z dawnych lat, sprawdź przygotowane przez nas propozycje. Znajdziesz w nich, między innymi klasyczne jajka sadzone z ziemniakami, kogel-mogel czy uwielbiany chłodnik.

Letnie obiady z czasów PRL-u mają niezapomniany, orzeźwiający smak, a przy okazji zachowują swoje sycące właściwości. Dzięki nim można było przez cały dzień ciężko pracować, nie czując zmęczenia.

Niestety w dzisiejszych czasach wiele osób odwraca się od swoich korzeni i decyduje się na nowsze dania. Dla tych, którym tęskno do starej kuchni, mamy świetne potrawy opisane niżej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Letnie obiady z czasów PRL-u

Zacznijmy od klasyki czyli jajek sadzonych podawanych na gotowanych ziemniakach z koperkiem. Potrawa ta jest banalnie prosta w przygotowaniu, tania, szybka i wyjątkowo sycąca.

Dodatkowo duża zawartość witamin i minerałów we wszystkich składnikach sprawia, że zjedzenie ich dostarcza organizmowi człowieka praktycznie wszystkich wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania.

Ciasto bez pieczenia

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Kogel-mogel

Innym przysmakiem jest kogel-mogel, czyli żółtko jaja kurzego utarte z cukrem. Niekiedy dodawano do niego także inne składniki, mające nadać smak, takie jak kawa rozpuszczalna czy kakao.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Niezależnie od wersji, ten jajeczny deser smakował wybornie, a wiele dzieci nie mogło przestać go jeść. Do teraz na jego podstawie można sporządzić różne desery czy sosy, a same utarte żółtka z cukrem stanowią pyszną słodkość.

Chłodnik

Tradycyjny chłodnik z botwinki i śmietaną ochładza w upalny dzień, doskonale nawadnia, a także uzupełnia utracone w trakcie pracy minerały i witaminy. Nie można oczywiście zapomnieć także o jajku, które jest źródłem białka.

Jeśli ktoś nie przepada za botwinką, może zamienić ją na wiele innych produktów, takich jak ogórki, czosnek czy świeże liście szpinaku. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni kucharza.

Chłodnik

Źródło: canva.com/greyroom, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >