Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne bajaderki z ciast po Wielkanocy. Przepis krok po kroku - nic się nie zmarnuje
Adam Moskal
Adam Moskal 18.04.2022 17:16

Wyborne bajaderki z ciast po Wielkanocy. Przepis krok po kroku - nic się nie zmarnuje

wielkanocne ciasta
canva/Alesmunt, Getty Images

Zastanawiasz się co zrobić z ciastami, które zostały po Wielkanocy i nikt nie jest w stanie ich do końca zjeść? Z poniższym przepisem na klasyczne bajaderki zrobisz z nich prawdziwy słodki przysmak. Dzięki niemu nie zmarnują się żadne resztki, a efekt smakuje każdemu miłośnikowi słodkości.

Bajaderki zostały opracowane w Warszawie w latach 20. XX wieku, aby móc spożytkować pozostałości po pracy cukierni. Do bajaderek dodaje się bowiem najróżniejsze okrawki ciast, biszkoptów czy pokruszone ciastka.

Przepis na bajaderki z ciast po Wielkanocy

Składniki:

  • 900 g pozostałości po wielkanocnych ciastach i ciasteczkach

  • 125 ml mleka

  • 1 słoik marmolady

  • kostka masła

  • 4 łyżki masła orzechowego

  • 3 łyżki kakao

  • rum do smaku

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • orzechy

Zacznij od pokruszenia wszystkich ciast i ciasteczek wielkanocnych w dłoniach. Przesyp okruchy do dużej miski. W rondelku zagotuj mleko, dodaj do niego pół kostki masła oraz 3 łyżki kakao. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Przelej mieszankę do pokruszonych ciast, dodaj do całości marmoladę, masło orzechowe oraz rum i zacznij mieszać. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, uformuj z niej kulki i włóż do lodówki na 1 godzinę.

W kąpieli wodnej roztop 2 tabliczki gorzkiej czekolady wraz z drugą połową masła. Obtocz je następnie w pokruszonych orzechach i odstaw do stężenia. Bajaderki najlepiej smakują następnego dnia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst wyjawia przepis na ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”.

Bajaderki

Źródło zdjęcia: canva/teine, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Tagi: Ciasto