Smakosze.pl

canva/Alesmunt, Getty Images

Wyborne bajaderki z ciast po Wielkanocy. Przepis krok po kroku - nic się nie zmarnuje

18 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Zastanawiasz się co zrobić z ciastami, które zostały po Wielkanocy i nikt nie jest w stanie ich do końca zjeść? Z poniższym przepisem na klasyczne bajaderki zrobisz z nich prawdziwy słodki przysmak. Dzięki niemu nie zmarnują się żadne resztki, a efekt smakuje każdemu miłośnikowi słodkości.

Bajaderki zostały opracowane w Warszawie w latach 20. XX wieku, aby móc spożytkować pozostałości po pracy cukierni. Do bajaderek dodaje się bowiem najróżniejsze okrawki ciast, biszkoptów czy pokruszone ciastka.

Przepis na bajaderki z ciast po Wielkanocy

Składniki:

  • 900 g pozostałości po wielkanocnych ciastach i ciasteczkach

  • 125 ml mleka

  • 1 słoik marmolady

  • kostka masła

  • 4 łyżki masła orzechowego

  • 3 łyżki kakao

  • rum do smaku

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • orzechy

Zacznij od pokruszenia wszystkich ciast i ciasteczek wielkanocnych w dłoniach. Przesyp okruchy do dużej miski. W rondelku zagotuj mleko, dodaj do niego pół kostki masła oraz 3 łyżki kakao. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Przelej mieszankę do pokruszonych ciast, dodaj do całości marmoladę, masło orzechowe oraz rum i zacznij mieszać. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, uformuj z niej kulki i włóż do lodówki na 1 godzinę.

W kąpieli wodnej roztop 2 tabliczki gorzkiej czekolady wraz z drugą połową masła. Obtocz je następnie w pokruszonych orzechach i odstaw do stężenia. Bajaderki najlepiej smakują następnego dnia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst  wyjawia przepis na ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”.

Bajaderki

Źródło zdjęcia: canva/teine, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]