Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Hit nie tylko na wielkanocny obiad
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pomysł na posty, doskonały obiad, nie tylko na Wielkanoc. Wieprzowina duszona w aromatycznym sosie jest soczysta i idealnie miękka. Danie jest świeże, lekkie, wiosenne i pełne smaku. Poznaj przepis na wyborne polędwiczki w sosie chrzanowym.
Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są polędwiczki w sosie chrzanowym ze śmietaną i szczypiorkiem. Sos gotowany na aromatycznym bulionie jest przepyszny.
Do polędwiczek podaj ziemniaki, ryż lub kaszę. Biała kasza gryczana niepalona świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych jednogarnkowych, wzbogaca ich smak i jest bardzo pożywna. Polędwiczki podsmaż najpierw z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dzięki czemu wydobędziesz z mięsa najlepszy aromat.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki pieczone z jabłkiem i cebulką, palce lizać.
Przepis na wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Składniki na 3-4 porcje:
500 g polędwiczek wieprzowych
duża cebula
3 łyżki chrzanu
szczypiorek
500 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
łyżka mąki
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym?
Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w plastry. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i drobno posiekaną cebulą. Gdy mięso się przyrumieni, wlej bulion, dodaj chrzan i duś pod przykryciem do miękkości polędwiczek.
Źródło zdjęcia: canva/ErenaWilson Do dania dodaj mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody, gotuj, aż powstanie gęsty sos. Polędwiczki dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.