Smakosze.pl
Krupnik w bezmięsnym wydaniu

Canva / Dar1930

Wyjątkowy przepis na krupnik

8 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszny krupnik jest nie lada specjałem, który uchodzi za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie zupę przygotowuje się na bazie mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić całkowicie roślinny krupnik. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Krupnik jest kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Mało kto spodziewałby się, że bezmięsne wydanie zupy smakuje tak dobrze. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Wegański krupnik smakuje obłędnie

Jakiś czas temu na naszym portalu wyjaśnialiśmy, z czego powinien składać się klasyczny krupnik. Nietrudno się domyślić, że jednym z głównych produktów jest mięso. Okazuje się, że można się bez niego obejść nawet w przypadku krupniku.

Bezmięsny krupnik swój fantastyczny smak zawdzięcza mieszance warzyw i przypraw. Dzięki nim zupa niczym nie będzie ustępować tradycyjnemu specjałowi. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania krupniku?

  • 2 l wody

  • 4 marchewki

  • seler

  • 4 pietruszki

  • kawałek pora

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 ziemniaków

  • 120 g kaszy jęczmiennej

  • 30 ml sosu sojowego

  • natka pietruszki

  • koperek

  • 6 ziaren pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 2 g suszonego lubczyku

  • 4 g papryki wędzonej

  • 4 suszone grzyby

  • 30 ml oleju

  • sól

  • pieprz

Ogórki w przepysznej odsłonie

Bajeczny przepis na ogórki „krokodylki”

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na bezmięsny krupnik

Przygotowania rozpoczynamy od obrania u umycia warzyw. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natomiast por kroimy na talarki. W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa.

Całość wzbogacamy o dwa posiekane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i doprawiamy papryką wędzoną. Po około 10 minutach dodajemy wodę i sos sojowy. Mieszankę urozmaicamy pozostałymi przyprawami oraz suszonymi grzybami. Ostatni z tych składników warto wcześniej namoczyć we wrzątku.

Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem. W przypadku jego braku dobrze sprawdzi się sucha patelnia. Dodajemy je do wywaru. Krupnik gotujemy przez około godzinę na małym ogniu i pod przykryciem.

30 minut przed końcem do garnka dodajemy ziemniaki. Z kolei po 15 minutach krupnik wzbogacamy o przepłukaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Na sam koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem. Warto wiedzieć, jaki błąd może sprawić, że krupnik okaże się kulinarną klapą.

Wegański krupnik smakuje wybornie

Wegański krupnik smakuje wybornie

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Niebo na językach

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >