Smakosze.pl
Sernik Roberta Makłowicza

TRICOLORS/East News; canva/burneingphoto, Getty Images Signature

Wyjątkowy przepis na sernik według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa bardzo nietypowy składnik

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej lubianych przez Polaków - niezależnie czy w jego wnętrzu obecne są rodzynki, czy nie. Robert Makłowicz do swojej wersji tego ciasta dodaje odrobinę zgniecionych ziemniaków. Dzięki nim sernik wychodzi znacznie puszystszy i bardziej wilgotny.

Sernik jest ciastem znanym praktycznie na całym świecie. W większości krajów można znaleźć lokalne przepisy, które często znacznie różnią się od Polskiej. Makłowicz pozostaje jednak przy tradycji, a przynajmniej częściowo.

ciasto czekoladowe

Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko 2 składniki

CZYTAJ DALEJ

Niecodziennym wyborem jest bowiem wrzucenie do sernika ziemniaków. Jak się okazuje, Robert Makłowicz ma ważny powód, dla którego je dodaje. Kartofle zwiększają wilgotność deseru, puszystość oraz trwałość.

Przepis na sernik według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu

  • 300 g cukru pudru

  • 1,5 łyżki zgniecionych ziemniaków

  • 3 łyżki mąki krupczatki

  • 8 żółtek

  • 4 białka

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • 1 cytryna

  • odrobina masła

  • 2 łyżki mąki

  • 500 g mrożonych wiśni

  • 5 łyżek cukru

  • kawałek cynamonu

  • kilka goździków

Do miski wrzuć żółtka, cukier puder i ziemniaki. Utrzyj je na gładką masę. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając, następnie powoli dosypuj porcjami mąkę, również ubijając. Cytrynę sparz wrzątkiem.

Zetrzyj z niej skórkę i dodaj ją do ciasta wraz z esencją waniliową. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz z masą. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem, posyp mąką i wypełnij ją masą serową.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. W tym czasie wrzuć wiśnie do garnka, zalej 100 ml wody, wsyp do nich 5 łyżek cukru, goździki i cynamon. Gotuj je pod przykryciem przez 30 minut. Gotowym sosem polewaj kawałki ciasta. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/Ika Rahma

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2; domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >