Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzięła parówki, przekroiła i zaczęła smażyć. Jej przepis momentalnie stał się hitem

Wzięła parówki, przekroiła i zaczęła smażyć. Jej przepis momentalnie stał się hitem

Parówki w niecodziennej odsłonie
Screen z filmu na kanale YouTube Nathallae

Parówki nie muszą być nudne. Wystarczy je rozciąć i usmażyć w nich jajo sadzone, by stały się bardziej atrakcyjne wizualnie. Pyszne śniadanie, które stało się hitem internetu, przygotujecie w zaledwie 5 minut. Musicie spróbować.

Jeśli dotychczas po prostu podgrzewaliście parówki w wodzie, spróbujcie tym razem podsmażyć je z jajkiem. Wykonanie pięknie prezentującego się posiłku z tych dwóch składników wcale nie jest trudne, a bliscy, którym je podacie, z pewnością będą miło zaskoczeni.

Przepis na parówki w niecodziennej odsłonie

Składniki na 2 porcje:

  • 2 parówki z szynki

  • 2 duże jaja

  • świeży szczypiorek

  • tarty ser żółty (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszne parówki? Podajcie je z jajkiem sadzonym

Zaczynamy od przecięcia parówek wzdłuż, w taki sposób, by wciąż stanowiły jeden kawałek. Delikatnie odsuwamy od siebie dwie „połowy” każdej kiełbaski, a na środku umieszczamy wykałaczkę.

Powstanie coś w rodzaju foremki. Tak przygotowany przysmak umieszczamy na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Do ich środka wlewamy po jednym jaju, starając się nie rozkłócić żółtka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż kurzy nabiał się zetnie.

Pod koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Parówki przenosimy na talerze i posypujemy porcją ulubionego sera, jeśli mamy na to ochotę. Podajemy ze świeżym pieczywem np. z domowym chlebem z garnka. Smacznego.

Na naszej stronie znajdzie inne pomysły na pyszne śniadania. Zamiast parówek warto zjeść sycącą owsiankę bounty. Być może też skusi was prosty, słodki omlet bez jajek.

Śniadaniowe parówki z jajkiem nie muszą być nudne
canva/VankaD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: