Wzięła parówki, przekroiła i zaczęła smażyć. Jej przepis momentalnie stał się hitem
Parówki nie muszą być nudne. Wystarczy je rozciąć i usmażyć w nich jajo sadzone, by stały się bardziej atrakcyjne wizualnie. Pyszne śniadanie, które stało się hitem internetu, przygotujecie w zaledwie 5 minut. Musicie spróbować.
Jeśli dotychczas po prostu podgrzewaliście parówki w wodzie, spróbujcie tym razem podsmażyć je z jajkiem. Wykonanie pięknie prezentującego się posiłku z tych dwóch składników wcale nie jest trudne, a bliscy, którym je podacie, z pewnością będą miło zaskoczeni.
Przepis na parówki w niecodziennej odsłonie
Składniki na 2 porcje:
2 parówki z szynki
2 duże jaja
świeży szczypiorek
tarty ser żółty (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne parówki? Podajcie je z jajkiem sadzonym
Zaczynamy od przecięcia parówek wzdłuż, w taki sposób, by wciąż stanowiły jeden kawałek. Delikatnie odsuwamy od siebie dwie „połowy” każdej kiełbaski, a na środku umieszczamy wykałaczkę.
Powstanie coś w rodzaju foremki. Tak przygotowany przysmak umieszczamy na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Do ich środka wlewamy po jednym jaju, starając się nie rozkłócić żółtka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż kurzy nabiał się zetnie.
Pod koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Parówki przenosimy na talerze i posypujemy porcją ulubionego sera, jeśli mamy na to ochotę. Podajemy ze świeżym pieczywem np. z domowym chlebem z garnka. Smacznego.
Na naszej stronie znajdzie inne pomysły na pyszne śniadania. Zamiast parówek warto zjeść sycącą owsiankę bounty. Być może też skusi was prosty, słodki omlet bez jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu
Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama