Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzięła ziemniaki po obiedzie i ugniotła widelcem. W chwilę zrobiła cudowną przekąskę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.02.2023 14:02

Wzięła ziemniaki po obiedzie i ugniotła widelcem. W chwilę zrobiła cudowną przekąskę

szybka przekąska z ziemniaków po obiedzie
Screeny z filmu pochodzą z kanału wszamto na YouTube

Przenigdy nie wyrzucaj ziemniaków po obiedzie z poprzedniego dnia. Przygotujesz z nich wyśmienitą przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy, że wyrobisz ciasto z ziemniaków, pokroisz je i wrzucisz na gorący olej. Po kilku minutach otrzymasz długie, chrupiące frytki.

Z ziemniaków po obiedzie zrobiła wyśmienite frytki dla całej rodziny

Paulina Golec, która prowadzi kanał wszamto między innymi na YouTube i TikToku, zdradziła niedawno świetny patent na wykorzystanie ziemniaków po obiedzie. Zagniotła warzywa z kilkoma innymi produktami i otrzymała rewelacyjną potrawę.

Szybka przekąska z ziemniaków po obiedzie błyskawicznie stała się totalnym hitem. Youtuberka i tiktokera jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych i często udostępnia równie ciekawe, łatwe i szybkie przepisy.

Do przygotowania przekąski z ziemniaków po obiedzie wykorzystała jedynie odrobinę mąki, sól, paprykę wędzoną. Z połączonych produktów wyrobiła ciasto, pokroiła je i usmażyła. W ten sposób zrobiła długie i chrupiące frytki.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału wszamto na YouTube.

Zetrzyj na tarce i dodaj do wątróbki. Smak powali cię na łopatki

Przepis na frytki z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • papryka wędzona
  • olej rzepakowy

 

Frytki z ziemniaków po obiedzie zachwycą każdego

Ziemniaki rozgnieć widelcem i zagnieć z mąką, solą i papryką wędzoną. Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być za rzadkie. Z ciasta uformuj kulę i rozwałkuj ją, podsypując delikatnie mąką.

Rozwałkowane ciasto pokrój nożem w paski. Frytki smaż na mocno rozgrzanym oleju przez kilka minut, na złoty kolor. Następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Przygotuj również przekąski z parówek w amerykańskim stylu. Polecam także ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego

przekąska z ziemniakow z obiadu.jpg