Z czym lepiej nie łączyć jajek?
Choć jajka są zdrowe i pożywne, niektóre kombinacje ich z innymi produktami spożywczymi są niewskazane. Dodawanie do jajek popularnego majonezu, czy popijanie ich mlekiem ma negatywny wpływ na trawienie i przyswajanie wartości odżywczych. Prezentujemy niżej kilka produktów, których nie warto dodawać do tego przysmaku.
W jajkach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze poza kwasem askorbinowym, dlatego mnóstwo ludzi uważam je, za najlepsze możliwe jedzenie. Ciężko się z nimi nie zgodzić, w końcu smak, jak i zawartość jajek są doskonałe.
Niestety podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i jajka mają swoje ograniczenia. Największym z nich są inne składniki, które często podajemy wraz z nimi. Część z nich nie powinna się nigdy obok nich znaleźć.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu
Czego nie dodawać do jajek?
Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest masło. Mało kto wyobraża sobie kanapkę z jajkiem bez smarowidła, lecz tłuszcz z masła spowalnia trawienie i metabolizm - wraz sadzonymi tworzy bardzo tuczącą kombinację.
Substancje zawarte w mleku i jajkach wzajemnie się neutralizują, dlatego popijanie ich szklanką mleka sprawia, że organizm nie jest w stanie przyswoić wielu wartości. To samo może dotyczyć innych nabiałów.
Tak jak masło, majonez jest w większości zrobiony z tłuszczu, który negatywnie wpływa na wchłanianie części substancji z jajek. Mimo iż majonez doskonale do nich pasuje, przyjemność nie jest warta straty.
Odpadają także ryż i ziemniaki
Ryż i jajka są wyjątkowo ciężkostrawnym daniem, które długo się trawi i zalega w układzie pokarmowym. Co więcej oba produkty wzajemnie się neutralizują i powstrzymują ciało przed przyswojeniem substancji odżywczych.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
W kartoflach z kolei znajdują się minerały, które hamują wchłanianie wapnia i żelaza z jajek. Jeśli więc twoja dieta wymaga sporych ilości obu produktów, zajadaj się nimi o różnych porach dnia.
W jajkach obecna jest awidyna, która osłabia działanie witaminy B7 znajdującej się w tłustych rybach. Jajka mają wiele innych źle działających połączeń z różnymi produktami, dlatego przed posiłkiem warto sprawdzić jak na siebie wpływają pojedyncze składniki.
Źródło: geargodz, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kobieceinspiracje.pl; dompelenpomyslow.pl