Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Z jakiej mąki robić pączki? Jeden rodzaj bije inne na głowę

Z jakiej mąki robić pączki? Jeden rodzaj bije inne na głowę

Jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem?
canva/Dar1930

Czy wiecie, jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem? Warto postawić na pszenną tortową, której zastosowanie sprawi, że uzyskamy lekkie i puszyste ciasto, wprost idealne, by nadziać je marmoladą czy ulubionym kremem. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, szykując słodycze na Tłusty Czwartek.

Nie każda mąka będzie odpowiednia do przygotowania ciasta drożdżowego na pączki. By słodycz zachwyciła lekkością, warto sięgnąć po drobno mieloną mąkę pszenną tortową. Każda inna, choć zdrowsza, znacznie utrudni uzyskanie lekkich niczym piórko i przyjemnie rozpływających się w ustach słodkich bułeczek.

Jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem?

Zaskoczeniem wcale nie będzie, że stosując mąkę pszenną tortową typu 450, zwaną też często uniwersalną, uzyskamy najlepsze efekty. Im wyższy będzie typ, a zatem i im grubszemu mieleniu zostanie wcześniej poddane ziarno pszenicy, tym większą szansa, że pączki nie będą lekkie i wyrośnięte.

Mąkę przeznaczaną na wykonanie ciast — i pączki nie będą wyjątkiem — dobrze jest też dodatkowo przesiać przez sito o gęstym splocie. Zabieg umożliwi nam usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń i nada produktowi jeszcze większej lekkości poprzez „dopowietrzenie".

Co jeszcze sprawi, że pączki będą pyszne?

Na uzyskanie właściwej konsystencji ciasta drożdżowego na tłustoczwartkowy przysmak wpłynie też staranne sporządzenie zaczynu i odpowiednio długie wyrabianie masy. Drożdże zawsze powinny być dodawane do ciepłego, lecz nie gorącego mleka.

Warto również zadbać o to, by temperatura płynu nie spadała podczas wyrastania. W zaczynie nie może zabraknąć niewielkiej ilości cukru i mąki, by drożdże miały czym się pożywić, a ubijając jaja z cukrem przed dodaniem ich do ciasta, dodatkowo je napowietrzymy.

Istnieje także sprytny babciny patent, który znacznie przyspieszy wyrastanie masy na drożdżach. Polega na ustawieniu miski z ciastem na położonej odwrotnie niż zwykle pokrywce garnka. Naczynie należy uprzednio wypełnić bardzo ciepłą wodą.

Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu na przyrządzanie pączków, na naszej stronie znajdziecie ekspresowe przepisy. Rarytas w krótkim czasie można wykonać np. z serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego. Tradycjonalistom polecamy babciny patent wykorzystujący ziemniaki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: