Do swojej wersji mizerii zawsze dodaję ten składnik. Z nim surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
![surówka](https://images.iberion.media/images/1920/surowka_859bee7fdb.jpg)
Ten przepis odświeża tradycyjną mizerię. Przyrządzamy ją w wersji pikantnej i bardzo orzeźwiającej. Dlatego sprawdzi się świetnie jako dodatek do dań mięsnych, np. kotletów mielonych.
Nietypowa mizeria
Mizeria uchodzi za danie tak łagodne w smaku, że niektórzy nazwaliby je wręcz nudnym. Fakt, że jest to także jej atut, bo właśnie dzięki temu kochają ją nawet najbardziej wybredne dzieci. Osoby o bardziej zahartowanych podniebieniach mogą jednak szukać odrobiny pieprzyku.
Z pomocą przychodzi ten przepis. Niepozorny ogórek łączy się tu z porem, który dodaje mu ostrości i zmienia niepozorną mizerię w bardzo ciekawy dodatek. A mamy w zanadrzu jeszcze kilka sztuczek, które uczynią taką mizerię niezapomnianą surówką.
![ogórek na mizerię](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria3_e9eedae6de.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_42ba4a91b0.jpg)
![renklody](https://images.iberion.media/images/origin/renklody_f28619ac1c.jpg)
Mizeria z pieprzykiem
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor radzi tam, by osolonych ogórków nie odcedzać, dzięki czemu można uzyskać rzadszą surówkę. Jednak woda spod surowych ogórków znacznie lepiej sprawdzi się choćby w domowej lemoniadzie, po dodaniu soku z cytryny i zalaniu wodą gazowaną.
Składniki
- 1 ogórek szklarniowy (długi)
- Biała część 1 małego pora
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz, sól, cukier
Przygotowujemy mizerię z porem
Ogórek wyjęty prosto z lodówki (wtedy będzie bardziej chrupiący) poszatkować bez obierania na cienkie plasterki. Zasypać w misce łyżeczką soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku, dodać łyżkę octu. Po kilku minutach zlać sok spod ogórków.
Pora przekroić na pół, dokładnie wypłukać i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić je sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Następnie składniki połączyć, wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodać 3 łyżki lub nieco więcej śmietany 12%. Całość wymieszać w misce, odstawić na chwilę do lodówki i podawać do obiadu.
Wypróbuj też przepisy na włoską przekąskę z białej kiełbasy i surówkę z selera.
![przekrojony por](https://images.iberion.media/images/origin/surowka2_9d0bcb8466.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_a17c224b06.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_2c3a117493.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_66_41ca5c2f5b.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![surówka z marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_marchewki_inaczej_1c5692c8c0.jpg)
![ser żółty](https://images.iberion.media/images/origin/ser1_9afbc6fa16.jpeg)
![żur](https://images.iberion.media/images/origin/Magda_Gessler_Wielkanoc_c17cbe541e.jpg)
![wiosenna sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_5bb0df4701.jpg)
![galaretka z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/galaretka_z_kurczaka_15395b6c84.jpg)
![mięso mielone ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_ciasto_c2b41a14d3.jpg)
![cebula marynowana](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_marynowana_6ecaba5001.jpg)
![Mięso mielone w pieczarkach](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_a6bc62b2d8.jpg)
![makaron i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d3c37a0927.jpg)
![sernik z mlekiem skondensowanym](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_fbece5264e.jpg)
![naleśniki na słodko](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_na_slodko_54a7075c27.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![ziemniaki po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_po_turecku_916127ce03.jpg)
![ozorki](https://images.iberion.media/images/origin/ozorki_e2d03865aa.jpg)
![tani obiad](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_8a9574750c.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_81516deb5e.jpg)
![burak i jabłko](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_a8025fd4c0.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_b8ee7206ce.jpg)
![Kanapki z pastą ze słonecznika i ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Kanapki_6b021ab30b.jpg)
![zupa porowo-serowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_porowo_serowa_30546f2683.jpg)
![mandarynki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/Mandarynki_2_9e979cbd6d.jpg)
![Serowe oponki lepsze od pączków](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240109_114655_ce5b064c99.png)
![Marcin Hakiel](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_01_14_T151128_996_a46f2eaedd.png)
![ciasto z ananasem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_132b4a639f.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Marcin i Ania z "Rolnika"](https://images.iberion.media/images/origin/Ania_i_Marcin_z_Rolnika_fot_TVP_0e8f7f3cae.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![policja, szpital, prawa pacjenta](https://images.iberion.media/images/origin/policja_piotr290_Getty_Images_f80e65ca7a.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![sklep](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_reneterp_3167310_f7e3805675.jpg)
![ciasto z ananasem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_132b4a639f.jpg)