Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do swojej wersji mizerii zawsze dodaję ten składnik. Z nim surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2024 18:06

Do swojej wersji mizerii zawsze dodaję ten składnik. Z nim surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

surówka
Fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Ten przepis odświeża tradycyjną mizerię. Przyrządzamy ją w wersji pikantnej i bardzo orzeźwiającej. Dlatego sprawdzi się świetnie jako dodatek do dań mięsnych, np. kotletów mielonych.

Nietypowa mizeria

Mizeria uchodzi za danie tak łagodne w smaku, że niektórzy nazwaliby je wręcz nudnym. Fakt, że jest to także jej atut, bo właśnie dzięki temu kochają ją nawet najbardziej wybredne dzieci. Osoby o bardziej zahartowanych podniebieniach mogą jednak szukać odrobiny pieprzyku.

Z pomocą przychodzi ten przepis. Niepozorny ogórek łączy się tu z porem, który dodaje mu ostrości i zmienia niepozorną mizerię w bardzo ciekawy dodatek. A mamy w zanadrzu jeszcze kilka sztuczek, które uczynią taką mizerię niezapomnianą surówką.

ogórek na mizerię
youtube.com/@damiankuchniaodkuchni
Zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem. To najlepszy dodatek do kotletów mielonych Jak nazywają się śliwki ze zdjęcia? Są bardzo cenne

Mizeria z pieprzykiem

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor radzi tam, by osolonych ogórków nie odcedzać, dzięki czemu można uzyskać rzadszą surówkę. Jednak woda spod surowych ogórków znacznie lepiej sprawdzi się choćby w domowej lemoniadzie, po dodaniu soku z cytryny i zalaniu wodą gazowaną.

Składniki

  • 1 ogórek szklarniowy (długi)
  • Biała część 1 małego pora
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz, sól, cukier

Przygotowujemy mizerię z porem

Ogórek wyjęty prosto z lodówki (wtedy będzie bardziej chrupiący) poszatkować bez obierania na cienkie plasterki. Zasypać w misce łyżeczką soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku, dodać łyżkę octu. Po kilku minutach zlać sok spod ogórków.

Pora przekroić na pół, dokładnie wypłukać i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić je sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Następnie składniki połączyć, wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodać 3 łyżki lub nieco więcej śmietany 12%. Całość wymieszać w misce, odstawić na chwilę do lodówki i podawać do obiadu.

Wypróbuj też przepisy na włoską przekąskę z białej kiełbasy i surówkę z selera.

przekrojony por
youtube.com/@damiankuchniaodkuchni