Smakosze.pl

Canva / atlasstudio

Ekspresowa pasta z wątróbki. 1 detal zapewni jej aksamitność

17 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Jeśli lubicie smarowidła do chleba mamy dla Was genialny patent. Przygotujcie pyszną i aromatyczną pastę z wątróbki drobiowej. Odpowiedni stopień wysmażenia zapewni jej gładką konsystencję. Ten przepis z pewnością pozostanie z Wami na dłużej.

Doskonała pasta z wątróbki drobiowej

Właściwe usmażenie wątróbki jest kluczem do sukcesu tej receptury. Powinna być ona rumiana na zewnątrz, ale różowa i soczysta w środku. Przeciągnięte mięso stwardnieje i nie da idealnie pysznej pasty. Stopień usmażenia najlepiej sprawdzać na bieżąco. 

Przygotowanie pasty z wątróbki jest bardzo proste. Zakup niezbędnych składników będzie przyjemny dla portfela. Ten swego rodzaju domowy pasztet możecie wzbogacać coraz to nowymi dodatkami. Dzięki temu nigdy się nie znudzi.

pierogi leniwe

Co zrobić, by leniwe nie rozpadały się? 1 szczegół ma największe znaczenie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niesamowitą pastę z wątróbki

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Jak zrobić doskonałą domową pastę z wątróbki?

Wątróbkę oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć ją na patelnię na dobrze rozgrzany olej. W trakcie smażenia dopraw pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Pamiętaj, aby nie dodawać soli na tym etapie, co zapobiegnie stwardnieniu mięsa.

Cebulę oraz czosnek do pasty z wątróbki obierz i dość drobno pokrój. Do zrumienionej wątróbki dodaj warzywa. Podsmażaj jeszcze chwilę cały czas mieszając, aż oba składniki zeszklą się i zaczną wydzielać apetyczny aromat.

Zawartość patelni odstaw do ostudzenia. Następnie przełóż ją do blendera, dopraw solą i zmiksuj na gładką masę. Na koniec wymieszaj pastę z wątróbki z łyżką miękkiego masła. Smarowidło gotowe jest do jedzenia od razu po przygotowaniu. Nie zgadniecie, czego do swojej pasty kanapkowej używa Ewa Wachowicz . Więcej szczegółów odnośnie smażenia wątróbki znajdziecie w naszym krótkim poradniku .

smażenie wątróbki.png
Canva / Slatan
tani obiad z makaronu

Masz makaron? Zrób z niego szybki i tani obiad, wystarczą 3 składniki

CZYTAJ DALEJ
placki ziemniaczane

Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >