Ekspresowa pasta z wątróbki. 1 detal zapewni jej aksamitność
Jeśli lubicie smarowidła do chleba mamy dla Was genialny patent. Przygotujcie pyszną i aromatyczną pastę z wątróbki drobiowej. Odpowiedni stopień wysmażenia zapewni jej gładką konsystencję. Ten przepis z pewnością pozostanie z Wami na dłużej.
Doskonała pasta z wątróbki drobiowej
Właściwe usmażenie wątróbki jest kluczem do sukcesu tej receptury. Powinna być ona rumiana na zewnątrz, ale różowa i soczysta w środku. Przeciągnięte mięso stwardnieje i nie da idealnie pysznej pasty. Stopień usmażenia najlepiej sprawdzać na bieżąco.
Przygotowanie pasty z wątróbki jest bardzo proste. Zakup niezbędnych składników będzie przyjemny dla portfela. Ten swego rodzaju domowy pasztet możecie wzbogacać coraz to nowymi dodatkami. Dzięki temu nigdy się nie znudzi.
Co zrobić, by leniwe nie rozpadały się? 1 szczegół ma największe znaczeniePrzepis na niesamowitą pastę z wątróbki
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki oleju
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
Jak zrobić doskonałą domową pastę z wątróbki?
Wątróbkę oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć ją na patelnię na dobrze rozgrzany olej. W trakcie smażenia dopraw pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Pamiętaj, aby nie dodawać soli na tym etapie, co zapobiegnie stwardnieniu mięsa.
Cebulę oraz czosnek do pasty z wątróbki obierz i dość drobno pokrój. Do zrumienionej wątróbki dodaj warzywa. Podsmażaj jeszcze chwilę cały czas mieszając, aż oba składniki zeszklą się i zaczną wydzielać apetyczny aromat.
Zawartość patelni odstaw do ostudzenia. Następnie przełóż ją do blendera, dopraw solą i zmiksuj na gładką masę. Na koniec wymieszaj pastę z wątróbki z łyżką miękkiego masła. Smarowidło gotowe jest do jedzenia od razu po przygotowaniu. Nie zgadniecie, czego do swojej pasty kanapkowej używa Ewa Wachowicz. Więcej szczegółów odnośnie smażenia wątróbki znajdziecie w naszym krótkim poradniku.