Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mleko. Teraz wszyscy maczają kotlety schabowe w innym produkcie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.10.2022 09:00

Żadne mleko. Teraz wszyscy maczają kotlety schabowe w innym produkcie

Żadne mleko. Teraz wszyscy maczają kotlety schabowe w innym produkcie
canva/gbh007

Kotlety schabowe wyszły twarde jak podeszwa buta? Namocz je w jogurcie naturalnym i dwóch innych składnikach i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia usmażysz rewelacyjne, soczyste i miękkie schabowe, wszyscy będą prosić o przepis.

Moczenie kotletów schabowych w mleku to już przeżytek, teraz wszyscy maczają mięso w zupełnie innym produkcie, dzięki któremu mięso jest niezwykle delikatne. Moczenie twardej wieprzowiny w jogurcie, soku z cytryny i cebuli jest o wiele skuteczniejsze od tradycyjnej metody. Te trzy składniki nie dość, że doskonale zmiękczają mięso.

Kotlety schabowe zawsze panieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Mąka dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem podczas smażenia lub pieczenia, a także sprawia, że chrupiąca panierka nie odklei się od kawałków wieprzowiny. Mąki w schabowych jest niewiele, jednak ma nieoceniony wpływ na smak i soczystość potrawy.

Kotlety schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wiele osób mięso smaży na oleju rzepakowym lub smalcu, osobiście polecam jednak masło klarowane, dzięki któremu mięso nabierze aromatu. Jeśli chcesz upiec schabowe, ustaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem i piecz 10 minut, następnie obróć mięso i dopiecz. Wierzch kotletów posmaruj wcześniej olejem lub połóż po małym płatku masła.

Przepis na soczyste schabowe, ten patent nie ma sobie równych

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • mała cebula

  • szklanka jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • łyżka soku z cytryny

  • mąka pszenna

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety schabowe bez maczania w mleku?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem i przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, cebulę pokrój w piórka. Do schabowych dodaj cebulę i jogurt, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia z mięsa usuń nadmiar jogurtu i cebuli, następnie kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, smacznego.

Czy kotlety schabowe można mrozić? Rozwiewamy wątpliwości. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne kotlety- tu poznasz przepis na mielone z ryżem, są soczyste i posmakują każdemu.

Kotlety schabowe
canva/ Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: