Żadne mleko. Teraz wszyscy maczają kotlety schabowe w innym produkcie
Kotlety schabowe wyszły twarde jak podeszwa buta? Namocz je w jogurcie naturalnym i dwóch innych składnikach i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia usmażysz rewelacyjne, soczyste i miękkie schabowe, wszyscy będą prosić o przepis.
Moczenie kotletów schabowych w mleku to już przeżytek, teraz wszyscy maczają mięso w zupełnie innym produkcie, dzięki któremu mięso jest niezwykle delikatne. Moczenie twardej wieprzowiny w jogurcie, soku z cytryny i cebuli jest o wiele skuteczniejsze od tradycyjnej metody. Te trzy składniki nie dość, że doskonale zmiękczają mięso.
Kotlety schabowe zawsze panieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Mąka dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem podczas smażenia lub pieczenia, a także sprawia, że chrupiąca panierka nie odklei się od kawałków wieprzowiny. Mąki w schabowych jest niewiele, jednak ma nieoceniony wpływ na smak i soczystość potrawy.
Kotlety schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wiele osób mięso smaży na oleju rzepakowym lub smalcu, osobiście polecam jednak masło klarowane, dzięki któremu mięso nabierze aromatu. Jeśli chcesz upiec schabowe, ustaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem i piecz 10 minut, następnie obróć mięso i dopiecz. Wierzch kotletów posmaruj wcześniej olejem lub połóż po małym płatku masła.
Przepis na soczyste schabowe, ten patent nie ma sobie równych
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
mała cebula
szklanka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
mąka pszenna
2 jajka
bułka tarta
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety schabowe bez maczania w mleku?
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem i przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, cebulę pokrój w piórka. Do schabowych dodaj cebulę i jogurt, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia z mięsa usuń nadmiar jogurtu i cebuli, następnie kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, smacznego.
Czy kotlety schabowe można mrozić? Rozwiewamy wątpliwości. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne kotlety- tu poznasz przepis na mielone z ryżem, są soczyste i posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama