Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne moczenie w mleku z cebulą. Najlepsze schabowe obtocz w wielkanocnym klasyku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.04.2023 22:48

Żadne moczenie w mleku z cebulą. Najlepsze schabowe obtocz w wielkanocnym klasyku

przepis na kotlety schabowe w majonezie. W sam raz na obiad
screen z filmu pochodzi z kanału Menu Dorotki na YouTube

Kotlety schabowe w majonezie zachwycają delikatnością i smakiem. Wystarczy, że obtoczysz schab w mieszance z jajka, musztardy i majonezu, a następnie wstawisz je do lodówki na 4 godziny. Nie ma lepszego patentu na soczyste mięso na obiad.

Zaskocz wszystkich niezwykle delikatnymi schabowymi. Sekret tkwi w jednym dodatku

Kotlety schabowe zwykle moczymy w mleku i cebuli, a dopiero później obtaczamy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety schabowe w majonezie przygotowuje się nieco inaczej. Są delikatniejsze, bardziej soczyste i o wiele smaczniejsze.

Do kotletów schabowych w majonezie musimy zrobić mieszankę z jajka, majonezu i musztardy. Surowe kotlety obtaczamy w tych składnikach i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Ocet zawarty w majonezie i musztardzie dosłownie rozpuszcza twarde włókna schabu.

Kotlety schabowe w majonezie po usmażeniu mają chrupiącą skórkę. W środku są doskonale doprawione i tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Schabowe smażymy na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Polecam masło klarowane, które dodatkowo podkręca smak całej potrawy.

 

Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeże

Kotlety schabowe w majonezie. Soczyste i pełne smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości
  • łyżka majonezu
  • duże jajko
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

 

Schabowe wstaw do lodówki na 4 godziny przed smażeniem. Efekt zachwyci każdego

Każdy kawałek schabu rozbij na cienki kotlet i oprósz solą i pieprzem. W głębokim talerzu wymieszaj majonez, musztardę i jajko. Kotlety obtocz w przygotowanej mieszance, przykryj i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie mięso obtocz w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Schabowe podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam kapustę zasmażaną lub surówkę z kiszonej kapusty.

kotlety schabowe w majonezie.jpg
canva/fotek