Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku
Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę.
Por, czyli jedz g dla smaku i zdrowia
Por przyciąga wzrok kolorem i wyróżnia się ostrością. Trudno bez tego warzywa wyobrazić sobie gotowanie rosołu, czy przyrządzanie surówek . Warzywa podkręca smak potraw i zapewnia nam zdrową porcję witamin. Bogaty jest w żelazo, magnez, witaminę C, E, A i K. Zwykle pora mrozimy, jednak jest inny sposób na jego przechowywanie.
Warto pora pokroić i zamknąć w słoikach. Do warzywa dodajemy sól i układamy w misce poszczególne warstwy. Czeka nas sporo krojenia, ale warto się natrudzić, bo efekt jest znakomity. Zdrowy, pyszny por będzie idealny na zimę. Można dodać go do zup i sałatek . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zarażeni Pasjami. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić przetwory z pora na zimę?
Składniki:
- pory w całości
- sól
Przygotowywanie przetworów zacznij od dokładnego umycia porów. Z warzyw odkrój korzenie i przekrój go na pół na łączeniu zielonej części z białą . Zieloną część jeszcze dokładnie umyj, bo w niej znajduje się ziemia. Natomiast białą część przekrój wzdłuż. Trzeba też ją umyć.
Teraz pokrój pora w półkrążki. Przełóż go do dużej miski, przesyp solą i układaj kolejne warstwy warzywa. Pamiętaj o sypaniu soli . Por później puści wodę. Tak przygotowane warzywo z solą odstaw na 2-3 godziny. W tym czasie mieszaj je kilkakrotni e. Gdy pojawi sie woda, to znak, że pora trzeba już nałożyć do słoików.
Por ze słoików najlepszy
Posiekanego pora z solą nałóż do słoików. Dociśnij go łyżką, by był bardzo ubity. Pamiętaj, że później po otwarciu słoików, należy pora opłukać. Jest bardzo słony i trzeba pozbyć się nadmiaru soli . Por w słoikach odstawiamy w chłodne miejsce.
Warzywo można używać do zupy i już jej nie solimy, bo por jest dość słony. Przetwory przydadzą się do mięs , zapiekanek i surówek. Smaczny i zdrowy por będzie jak znalazł na zimę. Doda smaku potrawom i zapewni zdrową porcję witamin . Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszny sernik na zimno. Radziliśmy, jak zrobić pieczone ziemniaki ze smaczną niespodzianką.