Zapiekanka gyros bije na głowę wszystkie inne. Obowiązkowy przepis dla fanów kultowej sałatki
Przepadasz za sałatką Gyros? W takim razie pokochasz jej zapiekany odpowiednik. Zapiekanka Gyros jest pyszna, prosto do zrobienia i bardzo sycąca. Z powodzeniem możesz podać ją jako danie obiadowe.
Zapiekanka Gyros łączy w sobie same najlepsze cechy. Znajdziesz w niej soczyste mięso, sycący ryż oraz chrupiące owoce. Całość skrywa się pod rumianą serową pierzynką. Na samą myśl ślinka sama cienkie do ust.
Przepis na fenomenalną zapiekankę Gyros
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g ryżu
1 opakowanie przyprawy Gyros
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 cebule
5-6 ogórków konserwowych
2,5 szklanki tartego sera żółtego
4 łyżki majonezu
5 łyżek pikantnego ketchupu
sól i pieprz do smaku
olej do marynowania i smażenia
Jak przyrządzić pyszną zapiekankę na obiad?
Mięso do zapiekanki pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dolej do niego kilka łyżek oleju, dodaj też opakowanie przyprawy. Całość wymieszaj i odstaw do marynowania na ok. 30 minut.
Paprykę oraz ogórki do zapiekanki pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. W osobnej miseczce wymieszaj ketchup z majonezem, tworząc w ten sposób jednolity sos. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Cebulę do zapiekanki Gyros pokrój w pióra. Podsmaż warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie już zrumieniona dorzuć do niej zamarynowane mięso z kurczaka. Najlepiej smażyć je na dużym ogniu, aby nie puściło zbyt dużej ilości wody.
Ryż przesyp do dużej miski. Dodaj do niego kurczaka, cebulę oraz tłuszcz, na którym smażyły się te składniki. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby smaki miały szansę się połączyć.
Zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego. Ryż z kurczakiem i cebulą posmaruj połową ilości sosu. Następnie posyp wierzch 1/3 ilości tartego sera.
Tarty żółty ser przykryj papryką wymieszaną z ogórkami i kukurydzą. Warzywa posmaruj drugą porcją sosu do zapiekanki. Na wierzch wysyp pozostały tarty ser.
Zapiekankę Gyros wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 20-25 minut. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ser rozpuści się, oraz apetycznie zarumieni. Danie możesz podawać od razu po przygotowaniu, lub po odgrzaniu następnego dnia. Koniecznie poznaj przepis na zapiekankę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka. Kultową sałatkę Gyros przygotujesz bez trudu dzięki tej recepturze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Strzelczyk fasolkę po bretońsku gotuje w niezwykły sposób. Wzbogaca ją aromatycznym płynem
Ceny w McDonald's na lotnisku doprawdy szybują. Klientkę zamurowało
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama