Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mizerii. Surówka z ogórków z przepisu Heni jest 100 razy lepsza
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.06.2024 20:22

Zapomnij o mizerii. Surówka z ogórków z przepisu Heni jest 100 razy lepsza

surówka z ogórka
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Prosta surówka z kilku składników wydaje się najprostszą rzeczą, jaką można zrobić w kuchni. Najważniejszy jest tu pomysł na zestawienie smaków. Henia Foks podzieliła się przepisem, który zachwycił internautów.

Henia i surówka z ogórka

Wśród przepisów, które na swoim kanale prezentuje Henia Foks, są też te najprostsze. Kiedy pokazała sałatkę z ogórka, jej widzowie zapiali z zachwytu. Jedna z widzek słusznie określiła tę sałatkę jako idealną na gorące dni, a inna – jako doskonałą na grilla.

W tej prostej surówce, która z powodzeniem zastąpi mizerię, łączymy ogórka, czerwoną cebulę i koperek. Jedna z komentujących osób zauważyła, że w podobnych zestawieniach warto też dodać – w zależności od ilości ogórka – nieco octu (jabłkowego lub winnego) oraz szczyptę cukru.

Nigdy nie kupuj truskawek o tej porze. Jest duża szansa, że nie będą świeże

Technika obierania ogórka

Henia przypomina też, jak w wypadku każdej surówki, swoją technikę obierania ogórka. Skrawa ona obieraczką z długiego ogórka szklarniowego paski w pewnym odstępie. Ogórki dzięki temu są miękkie, ale jednocześnie nie pozbywamy się całego smaku, który skoncentrowany jest w skórce.

Składniki

  • 2 długie ogórki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy

Surówka jak mizeria

Ogórki obieramy, najlepiej według przepisu Heni, pozostawiając na nich nieco skóry dla smaku. Kroimy je cienko nożem lub na tarce i przekładamy do salaterki.

Cebulę kroimy w cieniutkie pióra, a koperek siekamy. Oba składniki dodajemy do miski z ogórkiem.

Kompozycję zalewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Do czasu podania przechowujemy w lodówce, by warzywa pozostały chrupkie.

Wypróbuj też przepisy na zapiekane truskawki i domową lemoniadę.