Zapomnij o moczeniu kotletów w mleku. Ten produkt sprawi, że będą jeszcze delikatniejsze
Zależy nam, by kotlety schabowe były mięciutkie i soczyste. Zwykle mięso moczymy w mleku, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wybierz inny produkt, który nada schabowym niezwykłej delikatności. Takie kotlety zjesz z przyjemnością.
Sposób na delikatne kotlety schabowe
Kotlety schabowe są lubianym i niezwykle popularnym daniem na obiad. Cenimy ich smak, mięciutkie mięso i chrupiącą skórkę. Żeby uzyskać efekt delikatnego mięsa, moczymy je wcześniej w mleku. To metoda, którą stosowały jeszcze nasze babcie.
Jednak okazuje się, że ta praktyka nie daje w pełni oczekiwanych rezultatów. Mięso wcale nie jest aż tak miękkie i delikatne, jak powinno. Mleko, które teraz kupujemy w sklepie, nie zawiera bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso. Co w takim razie możemy zrobić, by schabowe wyszły delikatne?
Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłekJogurt naturalny do schabowych
Nie warto też moczyć kotletów w mleku z dodatkiem cebuli. Ten sposób naraża nas na zatrucie pokarmowe. Najlepszym sposobem na zmiękczenie mięsa będzie użycie jogurtu naturalnego lub kefiru. Bakterie fermentacji mlekowej, które są zawarte w tych produktach, sprawią, że kotlety schabowe będą delikatne.
Jeśli chcemy upiec większy kawałek mięsa, to najlepiej sięgnąć po sok z cytryny lub ocet. Ścinają one białka, co powoduje, że mięso wychodzi delikatne. Podobny efekt dają owoce tropikalne, takie jak: ananas, papaja i kiwi. Jednak to zwykle jogurt naturalny mamy w lodówce. Warto wykorzystać go do marynowania schabowych. Poniżej znajdziesz przepis na schabowe marynowane w jogurcie.
Jak zamarynować schabowe w jogurcie naturalnym?
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
Przygotowanie schabowych zacznij od rozbicia tłuczkiem mięsa. Kotlety dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Plastry mięsa ułóż jeden na drugim i przełóż cebulą i czosnkiem. Na całość wyłóż jogurt naturalny, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjmij z marynaty, zdejmij cebulę i czosnek. Zostaw resztki jogurtu na mięsie. Gdy schab uzyska temperaturę pokojową, to obtocz go w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Pisaliśmy o tym, jak przy pomocy liści laurowych pozbyć się moli z kuchni. Polecaliśmy też naturalny sposób na zatkany zlew.
Źródło: pysznosci.pl