Zawiń w nie łososia i upiecz. Dodatek za 7 złotych potrafi zdziałać cuda
Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.
Przepis na łososia w cieście francuskim
Składniki:
- 500-600 g filetu z łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- około 300 g mrożonego szpinaku
- 4-6 ząbków czosnku
- pół cytryny
- 1 małe jajo
- 3-4 plastry ulubionego sera żółtego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- masło klarowane lub olej rzepakowy
Jak przygotować łososia w cieście francuskim ? Dodajcie szpinak
Zaczynamy od pokrojenia łososia na 3-4 kawałki. Nacieramy go solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na bok. Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany tłuszczu i podsmażamy, aż się rozmrozi i nieco odparuje.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili smażenia zdejmujemy patelnię z kuchenki. Doprawiamy całość i studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na tyle, kawałków ile porcji ryby przygotowaliśmy. Na każdym łososiu układamy porcję szpinaku oraz plaster sera żółtego.
Zawijamy w kawałki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Wskazówki dotyczące przyrządzania łososia w cieście francuskim
Warzywną kompozycję zamykaną w cieście francuskim możecie urozmaicić o dodatek suszonych pomidorów, który świetnie podkreśli smak szpinaku. Jeśli zaś macie ochotę na danie bez laktozy, pomińcie ser — danie pozostanie pyszne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na obiad z rybą. Szczególnie polecamy szybki makaron z tuńczykiem. Być może spodobają wam się także znakomite kotlety rybne z warzywami.
canva/kajakiki