Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adam Moskal
Adam Moskal 23.01.2022 01:00

Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Placki ziemniaczane na patelni
canva/SilviaJansen, Getty Images Signature

Czasami w spiżarni znajduje się zbyt dużo ziemniaków, dlatego w takiej sytuacji wiele osób zastanawia się, jak je wykorzystać. Pyszną propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. Z uwagi na zawartość substancji odżywczych w płatkach, takie placki stają się wyjątkowo odżywcze. Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i na słono.

Placki ziemniaczane charakteryzują się możliwością dodania do nich praktycznie nieograniczonych produktów. W wielu domach na co dzień podaje się placki z mięsem, grzybami, ziołami czy otrębami - dzięki nim powszedni posiłek staje się czymś zupełnie nowym.

Nie inaczej jest w poniższym przypadku, gdzie pokazujemy recepturę na placki z ziemniaków i płatków owsianych. Płatki nadają daniu mocniejszej i bardziej zbitej konsystencji, a także wprowadzają mnóstwo błonnika. Obecność błonnika w codziennej diecie jest istotna, ponieważ substancja ta ułatwia wypróżnianie i przyspiesza przemianę materii.

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

  • sól

  • pieprz

  • olej

Wszystkie ziemniaki wrzuć do zlewu kuchennego i dobrze wyszoruj je z brudu i ziemi. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych lub małych oczkach. Zamiast tarki można zastosować również blender, lecz trzeba uważać, aby nie rozdrobnić bulw zbyt mocno.

Ziemniaki przełóż do dużej miski. Cebulę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do kartofli wraz z płatkami owsianymi, jajkami, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju do wysokiej temperatury (za mała temp. sprawi, że placki wchłoną zbyt dużo tłuszczu). Wylewaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu pozwól odpocząć plackom na papierowych ręcznikach, które wsiąkną nadmiar oleju. Podawaj od razu, żeby zbytnio nie ostygły. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić krokiety w waflu bez naleśników. Ten tekst wyjawia sposób na uzyskanie wyjątkowo chrupiących placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram