Smakosze.pl

Instagram/smakoszepl

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji

3 Lipca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji. 

Młoda kapusta - jedz ją na zdrowie

Młoda kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Ma ona więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Zawiera też witaminy: A, E, C, K oraz B. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza. Sprzyja osobom, które dbają o linię i borykają się z niedokrwistością.

Warto zaznaczyć, że młoda kapusta ma tę zaletę, że nie wchłania praktycznie zanieczyszczeń, pestycydów oraz środków ochrony roślin. Jest na liście tzw. czystej piętnastki warzyw i owoców. Smakosze polecają doskonałą i wyrazistą w smaku surówkę z młodej kapusty. Będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek.

Kopytka z kaszą manną

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?

Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • 3 ogórki kiszone
  • pół czerwonej cebuli
  • koperek
  • oliwa 
  • cukier
  • sól 
  • pieprz

Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Posiekaj cebulę i wrzuć do miski, zetrzyj ogórki oraz dodaj koperek.

Warzywa w misce polej oliwą, dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw surówkę na 30 minut do lodówki. Pyszna surówka z młodej kapusty jest już gotowa.

Surówka z młodej kapusty, czyli prawdziwe niebo w gębie

Surówka Smakoszy, którą prezentujemy, jest wyjątkowo smaczna i zdrowa. Wartości odżywcze młodej kapusty podkręca dodatkowo ogórek kiszony. Czerwona cebula zaostrza smak, a oliwa dodaje aksamitnego wykończenia. Przygotowanie tej surówki zajmuje dosłownie kilka chwil.

Surówka z młodej kapusty od Smakoszy będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych z mięsem. Pasuje do kotletów czy mięs w sosie. Sprawdzi się też jako smaczny dodatek do dań wegetariańskich. Warto ją przygotować, cieszyć się smakiem i dobroczynnymi właściwościami dla zdrowia. Pisaliśmy o sposobie na młodą kapustę. Radziliśmy jak ukisić kapustę. 

Źródło: Instagram/smakosze.pl

napój

Dietetyk wypunktował 3 napoje, których nigdy nie wypije. Przyczyny są oczywiste, warto go posłuchać

CZYTAJ DALEJ
jagodzianka

Kupiła jagodziankę w cukierni Gessler. Zapłaciła tyle, co za składniki na 40 bułek

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >