Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj i wymieszaj z poszatkowaną kapustą. Tak wiosennej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.04.2023 12:49

Zetrzyj i wymieszaj z poszatkowaną kapustą. Tak wiosennej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

szatkowane kapusty na surówkę
Canva / Igor Kovalenko

Na ryneczkach, w warzywniakach, a nawet w supermarketach powoli pojawiają się młode warzywa. To idealne okazja, aby przygotować wyśmienitą, wiosenną surówkę do obiadu. Młoda kapusta oraz wyrazista rzodkiewka stanowić będą przyjemne odświeżenie po zimowych miesiącach witaminowej posuchy. Ten pyszny dodatek przygotujesz błyskawicznie i będziesz wracać do niego nie raz.

Wiosenna surówka z kapusty to prawdziwa bomba witaminowa

Surówka z białej kapusty jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Sama kapusta zawiera w sobie cenne witaminy i wartościowe pierwiastki, jak chociażby wapń, potas i magnez. Dzięki niskiej zawartości kalorii możemy pałaszować ją bez wyrzutów sumienia. Do tego przyprawy, odrobina oliwy i oczywiście chrupiąca rzodkiewka - to sprawdzony sposób na doskonała surówkę.

Do przyrządzenia surówki najlepiej nadaje się młoda zielona kapusta. Jeśli nie masz do takiej dostępu, także nic straconego. Ten smakołyk równie skutecznie zrobisz z jesiennej wersji warzywa. Niezależnie od wybranej wersji przepis na surówkę przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Strzelczyk tylko tak gotuje białą kiełbasę. Nie pęka i jest soczysta

Przepis na wiosenną surówkę z kapustą i rzodkiewką

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty (może być też jesienna)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka koperku

Jak zrobić smaczną i prostą surówkę z młodej kapusty?

Kapustę na surówkę oczyść i drobno poszatkuj. Przełóż ją do dużej miski. Oprósz warzywo solą, delikatnie ugnieć i odstaw na 10-15 minut, aby nieco zmiękło.

W międzyczasie przygotuj rzodkiewki do surówki. Odetnij z nich liście, a bulwy umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek opłucz i posiekaj.

Do miski z kapustą dodaj przygotowane rzodkiewki i koperek. Składniki na surówkę wstępnie wymieszaj. Następnie skrop całość oliwą i wymieszaj wszystko ponownie.

Surówkę z białej kapusty dopraw do smaku solą i pieprzem. Dosyp też do niej odrobinę cukru. Wszystko razem połącz, a na koniec wstaw na kwadrans do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Po upływie tego czasu surówka gotowa jest do podania.

Znamy niejeden sposób na pomysłowe podanie surówki z białej kapusty. To warzywo genialnie komponuje się z kwaśnym smakiem ogórków kiszonych.

rzodkiewki.png
Canva / zabava_t