Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych, a kotlety będą 100 razy lepsze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.05.2023 15:45

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych, a kotlety będą 100 razy lepsze

kotlety mielone
Canva

Znudziły ci się już kotlety mielone? Szukasz czegoś nowego, co mogłoby urozmaicić smak tej popularnej obiadowej potrawy? Mamy pewną propozycję. Dodaj te dwa warzywa, a kotlety nabiorą zupełnie nowego smaku i będą bardziej soczyste. Polubi je całe rodzina.

Nowa wersja kotletów mielonych

Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. Jemy je chętnie na obiad czy nawet grillujemy. Kotlety z mięsa mielonego w łatwy i szybki sposób można przyrządzić. Te mięsne danie lubią zarówno młodsi, jak i starsi. Jednak czasem ta tradycyjna potrawa może nam się trochę nudzić.

Dlatego można urozmaicić przepis na kotlety mielone. Gdy wybierzemy inne przyprawy i dodamy warzywa, nasz obiad zyska zupełnie nowy smak. Kotlety mielone odkryjemy na nowo. Warto dodać do nich startą marchewkę i kapustę.  Spróbuj koniecznie tego przepisu.

Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

Jak przygotować mielone z warzywami?

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • ¼ główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki sosu Worcester
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kapustę ścieramy na tarce i gotujemy w osolonej wodzie, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy i studzimy ją. Marchewkę ścieramy na tarce. 

Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Z masy formujemy kotlety i smażymy na patelni. Nasze danie jest już gotowe.

Kotlety mielone-tradycyjna kuchnia w nowej odsłonie

Przepis na te kotlety mielone możemy dowolnie modyfikować. To danie obiadowe przygotujemy też z dodatkiem innych warzyw. Można dodać pieczarki, paprykę czy starty korzeń pietruszki. Wszystko zależy od naszej inwencji. Tradycyjne kotlety mielone po dodaniu warzyw staną się bardziej soczyste. 

Gdy użyjemy mięsa drobiowego lub z indyka, zamiast wieprzowego, nasze danie będzie miało mniej tłuszczu i kalorii. Kotlety mielone ze warzywami startymi lub pokrojonymi możemy podawać z ziemniakami i bukietem surówek. Pisaliśmy też o formowaniu kotletów mielonych, tak jak robią to mistrzowie kuchni. Radziliśmy jak przygotować kotlety z przepisu Magdy Gessler.

mielone

Źródło:przyslijprzepis.pl