Pieczone ziemniaki z gzikiem. Niezawodny przepis na kultowy smakołyk
Pieczone ziemniaki z gzikiem to pomysł na pyszny dodatek do potraw z grilla, np. do karkówki. Młode ziemniaki z twarogiem i szczypiorkiem to również wyśmienita, lekka kolacja dla całej rodziny.
Pieczone ziemniaki z gzikiem to wyjątkowo proste i pyszne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pieczone, młode ziemniaki w mundurkach z lekkim twarogiem, przyprawami, cebulką i szczypiorkiem smakują rewelacyjnie.
Do pieczonych ziemniaków z gzikiem wykorzystajmy duże, młode ziemniaki. Nie obierajmy ich, wystarczy je dobrze wyszorować, natrzeć oliwą, solą i wstawić do piekarnika na 45- 50 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ziemniaki podajmy z przygotowanym gzikiem.
Pieczone ziemniaki z gzikiem to danie proste, tanie i pyszne. Gzik to twarożek z cebulą, szczypiorkiem i śmietaną, jest delikatny i kremowy. Pyry z gzikiem to nie tylko pyszny dodatek do dań głównych- samodzielnie smakują wyśmienicie i możemy podać je np. na kolację.
Przepis na pieczone ziemniaki z gzikiem
Składniki na 4 porcje:
4 duże, młode ziemniaki
pęczek szczypiorku
2 kostki twarogu półtłustego
cebula
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczone ziemniaki z gzikiem?
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj, następnie osusz. Ziemniaki natrzyj dokładnie oliwą z oliwek i przełóż do naczynia żaroodpornego, solidnie oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz około 45- 50 minut.
Cebulę posiekaj drobno, przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek, twaróg, śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masę twarogową dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki natnij delikatnie wzdłuż i na każdym połóż solidną porcję gzika.
Pieczone ziemniaki z gzikiem smakują rewelacyjnie jako dodatek do dań z grilla. Przygotuj soczystą, grillowaną karkówkę lub szaszłyki drobiowe i podaj z je z pyrami z gzikiem, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe
Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Babciny przepis na cudownie puszyste racuchy. Sekret tkwi w 2 detalach
Źródło: Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania na YouTube