Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.08.2022 22:13

Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato

śmietankowy deser
canva/D studio

Poznajcie przepis Marzeny na śmietankowy deser idealny na lato. Jest zimny, kremowy i przepyszny. Smakuje prawie jak sernik na zimno, ale jest od niego delikatniejszy i mniej kaloryczny. Zjada się go z wielką przyjemnością, najlepiej w towarzystwie sosu ze zmiksowanych owoców.

W ciepłe dni chętnie sięgamy po lekkie dania. Jeśli chodzi o desery, również nie mamy ochoty na te przesłodzone. Wybieramy raczej te lekkie i zimne. Prym wiodą lody i sorbety, jednak doskonale sprawdzi się też deser śmietankowy przypominający galaretkę. A to za sprawą dodanej do niego żelatyny, która całość stabilizuje i usztywnia. Zapraszamy na śmietankowy deser, znany we Włoszech pod nazwą panna cotta.

Przepis na lekki śmietankowy deser

Składniki:

  • 1 łyżka żelatyny

  • 1 laska wanilii

  • 1/2 l śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki cukru

na sos:

  • 1,5 szklanki owoców, np. malin, truskawek, jagód

  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie śmietankowego deseru

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na połowę. Nożem wyskrob z niej ziarenka.

Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj do niej laskę wanilii razem z wyjętymi ziarenkami oraz cukier. Podgrzewaj całość na niedużym ogniu, do czasu, aż się zagotuje.

Potem zmniejsz ogień i gotuj śmietankę jeszcze kilka minut, uważając, by się nie przypaliła. Wyjmij z niej laskę wanilii. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

Deser rozlej do małych foremek, schłodź. Zimny wstaw do lodówki na kilka godzin, by zastygł. Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem.

Deser wyjmij z foremek, przełóż na talerzyki deserowe. Polej go sosem, udekoruj odłożonymi owocami.

Wskazówki:

  • By wyjąć deser z foremki, najlepiej włożyć ją na kilka sekund do gorącej wody. Potem przykryć talerzykiem i całość obrócić.

  • Jeśli rozlałaś deser do szklanych, przezroczystych miseczek, możesz go w nich podać. Wierzch polej tylko sosem i udekoruj owocami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na deser z trzech składników oraz na deser z bananów.

deser śmietankowy
canva/Rike_

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: