Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato
Poznajcie przepis Marzeny na śmietankowy deser idealny na lato. Jest zimny, kremowy i przepyszny. Smakuje prawie jak sernik na zimno, ale jest od niego delikatniejszy i mniej kaloryczny. Zjada się go z wielką przyjemnością, najlepiej w towarzystwie sosu ze zmiksowanych owoców.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po lekkie dania. Jeśli chodzi o desery, również nie mamy ochoty na te przesłodzone. Wybieramy raczej te lekkie i zimne. Prym wiodą lody i sorbety, jednak doskonale sprawdzi się też deser śmietankowy przypominający galaretkę. A to za sprawą dodanej do niego żelatyny, która całość stabilizuje i usztywnia. Zapraszamy na śmietankowy deser, znany we Włoszech pod nazwą panna cotta.
Przepis na lekki śmietankowy deser
Składniki:
1 łyżka żelatyny
1 laska wanilii
1/2 l śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru
na sos:
1,5 szklanki owoców, np. malin, truskawek, jagód
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie śmietankowego deseru
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na połowę. Nożem wyskrob z niej ziarenka.
Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj do niej laskę wanilii razem z wyjętymi ziarenkami oraz cukier. Podgrzewaj całość na niedużym ogniu, do czasu, aż się zagotuje.
Potem zmniejsz ogień i gotuj śmietankę jeszcze kilka minut, uważając, by się nie przypaliła. Wyjmij z niej laskę wanilii. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Deser rozlej do małych foremek, schłodź. Zimny wstaw do lodówki na kilka godzin, by zastygł. Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem.
Deser wyjmij z foremek, przełóż na talerzyki deserowe. Polej go sosem, udekoruj odłożonymi owocami.
Wskazówki:
By wyjąć deser z foremki, najlepiej włożyć ją na kilka sekund do gorącej wody. Potem przykryć talerzykiem i całość obrócić.
Jeśli rozlałaś deser do szklanych, przezroczystych miseczek, możesz go w nich podać. Wierzch polej tylko sosem i udekoruj owocami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na deser z trzech składników oraz na deser z bananów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: