Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znalazłam właśnie idealne danie na wiosnę. Mąż ciągle prosi o więcej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.04.2024 15:00

Znalazłam właśnie idealne danie na wiosnę. Mąż ciągle prosi o więcej

klopsiki z indyka
Fot. Canva/LauriPatterson

Chcesz zadbać o sylwetkę po wielkanocnym łakomstwie? Sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz najpyszniejsze dietetyczne danie tej wiosny. Wyróżnia się lekkością, smakiem i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Klopsiki z indyka na lekki obiad

Święta wielkanocne obfitowały w kaloryczne przysmaki, które chętnie jedliśmy. Jednak na wiosnę warto zadbać o dietę. Dlatego zerknij na ten przepis i ugotuj lekkie i smaczne danie. Klopsiki z indyka gotowane  z dodatkiem imbiru, to pyszna propozycja na lekki obiad.

Danie zrobisz z piersi indyka, która jest niskokaloryczna i delikatna. Klopsiki wyjdą leciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Dodatek cukinii podkręci smak, a sos koperkowy sprawi, że nie będziesz mogła się oprzeć takiemu obiadowi. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie

klopsiki
Fot. Canva/Timolina
Przepis na prozdrowotny napój z buraka i cytryny

Jak zrobić klopsiki z indyka z parowaru?

Składniki:

  • ½ piersi z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • starty imbir
  • 1 cebula
  • bułka tarta (niezbędne minimum)
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól

Przygotowanie dania zacznij od zmielenia mięsa i starcia cukinii na tarce o małych oczkach. Cukinię posól, odstaw ją na chwilę, a następnie, gdy puści sok, odciśnij. Cebulę zeszklij, a mięso wymieszaj ze startą cukinią, startym imbirem, jajkiem i bułką tartą. Dodaj sól i pieprz

Dokładnie wymieszaj masę i formuj klopsiki. Gotuj je w parowarze przez 20 minut. W tym czasie zrób sos. Bulion zagotuj w rondelku, posól, dodaj koperek i jogurt (jogurt wymieszaj z odrobiną buliony w osobnym naczyniu, a potem wlej). Wszystkie składniki wymieszaj. Klopsiki przełóż do sosu i zagotuj. 

Pysznie i dietetycznie, czyli lekki obiad

Klopsiki z indyka podawaj z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Takie danie będzie smakowało z fasolką szparagową lub ulubioną surówką. Gwarantuję, że przypadnie do gustu wszystkim domownikom. U mnie w domu jest bardzo lubiane i szybko znika z talerzy. 

Aromatyczne klopsiki z indyka z dodatkiem imbiru, cukinii oraz sosu koperkowego, wychodzą delikatne i mięciutkie. Polubią je nie tylko dorośli, ale dzieci też zjedzą je ze smakiem. Pisaliśmy o pysznych wiosennych pierogach z botwinkowym farszem. Podawaliśmy też przepis na odświeżającą sałatkę po przejedzeniu. 

klopsiki
Fot. Canva/rudisill

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl