Przepis na kaszubski żuchel dostałem od znajomej. W przygotowaniu tej babki ziemniaczanej kluczowa jest 1 zasada
Żuchel, czyli kaszubska babka ziemniaczana, to niezwykle proste danie z ziemniaków. Jego podobne warianty występują w dużej części Polski, jednak to jest wyjątkowe. Musisz tylko przestrzegać jednego szczegółu. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.
Tradycyjny żuchel
Ziemniak to niezwykłe warzywo z kilku powodów, ale jednym z nich jest ten, że to bulwa o tysiącu obliczy. Kiedy tylko myślimy, że wiemy o nim już wszystko, zaraz pojawia się nowa potrawa, która burzy te nasze wyobrażenia. Pewnie dla wielu z nas takim daniem jest żuchel.
Ta kaszubska babka ziemniaczana znajduje się na liście produktów tradycyjnych, a jednak inne części Polski znają ją słabo, a często wcale. Oczywiście sam pomysł, by przygotować kartoflaka z tartych ziemniaków nie jest niczym charakterystycznym dla Kaszub, ale każda z takich regionalnych potraw ma swoją charakterystykę.
Henia robi najlepszą surówkę z ogórków. Nawet mizeria nie może się z nią równaćBabka ziemniaczana po kaszubsku
Kiedy zamierzamy przygotować babkę ziemniaczaną, koniecznie zwracajmy uwagę na rodzaj ziemniaków, których do niej używamy. Mają one być mączyste i zawierać niedużo wody. Oznacza to, że kierujemy się wskazówką na opakowaniu w rodzaju „ziemniaki do klusek”, typem kulinarnym (najlepiej B/C albo C) lub nazwą gatunku (najpopularniejsze to Cekin, Gracja, Lukrecja, Lady Caire, Mazur czy Melody).
Składniki
- 2 kg mączystych ziemniaków
- 250 g boczku
- Łyżka masła
- Sól
Pieczemy żuchel po kaszubsku
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych okach. Przekładamy je do sitka, najlepiej wyściełanego tetrową ściereczką. W ten sposób najłatwiej odcisnąć je z nadmiaru wody.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Podsmażamy go, aż wytopi się z niego tłuszcz, a skwarki będą rumiane. Boczek lekko studzimy i przekładamy do miseczki razem z ziemniaczaną masą. Całość solimy i dokładnie mieszamy.
Wymieszaną masę przekładamy do blachy wysmarowanej masłem. Wyrównujemy wierzch drewnianą łyżką lub szpatułką, a następnie smarujemy rozpuszczonym masłem.
Babkę ziemniaczaną pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu można ją przez kilka dni odsmażać na maśle.
Wypróbuj też przepisy na kotlety po wiedeńsku i sernik bez pieczenia z dwóch składników.