Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem raz i teraz ciągle słyszę prośby o więcej. Domownicy mogliby je jeść na okrągło
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 15:43

Zrobiłem raz i teraz ciągle słyszę prośby o więcej. Domownicy mogliby je jeść na okrągło

ciasto palma
fot. youtube.com/WeronikaDomogród

To świetne połączenie dwóch uwielbianych smaków przypadnie do gustu każdemu. Takie ciasto o nazwie palma bez większego wysiłku można przygotować w domu. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję, bo zniknie raz-dwa. Z przygotowaniem tego specjału poradzi sobie każdy.

Ciasto palma

Ciasto palma, zwane też czasem kokosowym murzynkiem, to połączenie dwóch smaków o egzotycznym pochodzeniu: kakaowego i kokosowego. Podane są one w najbardziej klasycznej z możliwych postaci: ciasta biszkoptowego przełożonego kremem. Oba te składniki są niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Taki deser może mieć wiele wariantów. W klasycznej postaci przygotowujemy krem budyniowy. Można też użyć masy serowej na bazie mascarpone albo z kaszy manny.

ciasto palma.jpg
Fot. Canva/la_vanda
W Dino do reszty powariowali. Uwielbiane mięso i wędliny za ułamek ceny

Murzynek z kokosem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Weronika Domogród. Autorka pokazuje tam także wersję z bezmlecznym budyniem i z konfiturami.

Składniki

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • ½ szklanki cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • ½ l mleka
  • 1 opakowanie budyniu bananowego
  • 6 jajek
  • 30 ml rumu
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki kawy
  • Dowolnie: aromat pomarańczowy lub rumowy do ciasta
  • Sól

Pieczenie ciasta palma

Mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kakao mieszamy w miseczce. W dużej misce ubijamy 6 białek jaj z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy aromatu do ciasta i wrzucamy 3 żółtka. Wszystko razem miksujemy. 

Do miski przesiewamy mieszankę mąk i delikatnie łączymy składniki w jednolite ciasto. Przelewamy je do natłuszczonej formy i pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Budyń przygotowujemy w mleku według przepisu na opakowaniu, dodając oprócz zawartości torebki jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Kiedy jest już gęsty, dodajemy żółtko jajka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Upieczone ciasto przekrawamy z grubości na połowy. W misce robota miksujemy ciepłe masło i dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy 2 łyżeczki rumu i dokładnie miksujemy. Krem dzielimy na połowy. Jedną z nich mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Spód ciasta nasączamy kawą, a następnie nakładamy grubą warstwę kokosowego kremu. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i znów nasączamy ją kawą, a potem pokrywamy kremem. Ciasto posypujemy startą na tarce o cienkich oczkach czekoladę. Brzegi okładamy kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto jest gotowe po czterech godzinach w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na klasyczne kluski śląskie i chłodnik z cukinii.

wiórki kokosowe.jpg
Fot. Canva/ajafoto