Zrobiłem raz i teraz ciągle słyszę prośby o więcej. Domownicy mogliby je jeść na okrągło
To świetne połączenie dwóch uwielbianych smaków przypadnie do gustu każdemu. Takie ciasto o nazwie palma bez większego wysiłku można przygotować w domu. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję, bo zniknie raz-dwa. Z przygotowaniem tego specjału poradzi sobie każdy.
Ciasto palma
Ciasto palma, zwane też czasem kokosowym murzynkiem, to połączenie dwóch smaków o egzotycznym pochodzeniu: kakaowego i kokosowego. Podane są one w najbardziej klasycznej z możliwych postaci: ciasta biszkoptowego przełożonego kremem. Oba te składniki są niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Taki deser może mieć wiele wariantów. W klasycznej postaci przygotowujemy krem budyniowy. Można też użyć masy serowej na bazie mascarpone albo z kaszy manny.
W Dino do reszty powariowali. Uwielbiane mięso i wędliny za ułamek cenyMurzynek z kokosem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Weronika Domogród. Autorka pokazuje tam także wersję z bezmlecznym budyniem i z konfiturami.
Składniki
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 1-2 łyżki kakao
- 250 g masła
- ½ l mleka
- 1 opakowanie budyniu bananowego
- 6 jajek
- 30 ml rumu
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki kawy
- Dowolnie: aromat pomarańczowy lub rumowy do ciasta
- Sól
Pieczenie ciasta palma
Mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kakao mieszamy w miseczce. W dużej misce ubijamy 6 białek jaj z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy aromatu do ciasta i wrzucamy 3 żółtka. Wszystko razem miksujemy.
Do miski przesiewamy mieszankę mąk i delikatnie łączymy składniki w jednolite ciasto. Przelewamy je do natłuszczonej formy i pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Budyń przygotowujemy w mleku według przepisu na opakowaniu, dodając oprócz zawartości torebki jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Kiedy jest już gęsty, dodajemy żółtko jajka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Upieczone ciasto przekrawamy z grubości na połowy. W misce robota miksujemy ciepłe masło i dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy 2 łyżeczki rumu i dokładnie miksujemy. Krem dzielimy na połowy. Jedną z nich mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Spód ciasta nasączamy kawą, a następnie nakładamy grubą warstwę kokosowego kremu. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i znów nasączamy ją kawą, a potem pokrywamy kremem. Ciasto posypujemy startą na tarce o cienkich oczkach czekoladę. Brzegi okładamy kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto jest gotowe po czterech godzinach w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na klasyczne kluski śląskie i chłodnik z cukinii.