Zamiast cebuli dodaję do placków te 2 składniki. Rodzina ciągle nie może się ich nachwalić
Do wszystkich, dla których tradycyjne placki ziemniaczane to za mało, przychodzimy z dobrą nowiną. Bardzo proste zmiany składników prowadzą do wielkiego skoku, jeśli chodzi o smak gotowego dania. Przedstawiamy placki w nowej odsłonie.
Placki ziemniaczane z dodatkami
Smażone placki z ziemniaków to fundament polskiej kuchni i zawsze pewny ratunek, kiedy czasu jest mało, a kuchnię szturmuje armia głodomorów. Jednak niektóre głodomory szczególnie docenią modyfikacje, które proponujemy w tym przepisie.
Placki ziemniaczane wzbogacamy o boczek i marchewkę. Z tym przepisem są o wiele pełniejsze w smaku, a dodatek mięsa z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Do placków można też dodawać wiele rozmaitych warzyw.
Pokrój banany i zalej je skondensowanym mlekiem. Zyskasz najlepszy deser na ciepłe dniMięsna wkładka do placków
Wydaje się, że takie placki bardziej sprawdzą się jako opcja na słono, niż na słodko. Warto jednak pamiętać, że choćby Amerykanie lubują się w boczku z syropem klonowym, dodatek tego składnika nie przekreśla więc stosowania cukru. Zwłaszcza w towarzystwie marchewki, która jest wyraźnie słodkim warzywem.
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 100 g boczku w plastrach
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, olej do smażenia
Placki ziemniaczane z boczkiem
Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Wysmażamy go na skwarki, a kiedy się zrumieni, wyjmujemy na ręcznik kuchenny, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Obrane ziemniaki ścieramy drobno do sitka wyłożonego tetrową ściereczką. Wykręcamy ziemniaki w szmatce tak, by pozbyć się z nich jak najwięcej soku. Suchą ziemniaczaną masę przekładamy do miseczki.
Marchew ścieramy na tarce o drobnych okach i dodajemy do miski. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i wyrabiamy na jednolitą masę, po jakimś czasie mieszania dodając bułkę tartą. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Z masy ziemniaczanej łyżką formujemy placuszki i układamy je na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron, aż będą złociste. Podajemy z jogurtem naturalnym lub skyrem.
Wypróbuj też przepisy na dobrze doprawioną zupę szczawiową i nietypowe ciasto na pierogi według Ani Lewandowskiej.