Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast cebuli dodaję do placków te 2 składniki. Rodzina ciągle nie może się ich nachwalić
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2024 18:16

Zamiast cebuli dodaję do placków te 2 składniki. Rodzina ciągle nie może się ich nachwalić

placki ziemniaczane na talerzu
Fot. Shutterstock/Cristina.A

Do wszystkich, dla których tradycyjne placki ziemniaczane to za mało, przychodzimy z dobrą nowiną. Bardzo proste zmiany składników prowadzą do wielkiego skoku, jeśli chodzi o smak gotowego dania. Przedstawiamy placki w nowej odsłonie.

Placki ziemniaczane z dodatkami

Smażone placki z ziemniaków to fundament polskiej kuchni i zawsze pewny ratunek, kiedy czasu jest mało, a kuchnię szturmuje armia głodomorów. Jednak niektóre głodomory szczególnie docenią modyfikacje, które proponujemy w tym przepisie.

Placki ziemniaczane wzbogacamy o boczek i marchewkę. Z tym przepisem są o wiele pełniejsze w smaku, a dodatek mięsa z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Do placków można też dodawać wiele rozmaitych warzyw.

placki ziemniaczane na talerzu
fot. Canva
Pokrój banany i zalej je skondensowanym mlekiem. Zyskasz najlepszy deser na ciepłe dni

Mięsna wkładka do placków

Wydaje się, że takie placki bardziej sprawdzą się jako opcja na słono, niż na słodko. Warto jednak pamiętać, że choćby Amerykanie lubują się w boczku z syropem klonowym, dodatek tego składnika nie przekreśla więc stosowania cukru. Zwłaszcza w towarzystwie marchewki, która jest wyraźnie słodkim warzywem.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 100 g boczku w plastrach
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, olej do smażenia

Placki ziemniaczane z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Wysmażamy go na skwarki, a kiedy się zrumieni, wyjmujemy na ręcznik kuchenny, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Obrane ziemniaki ścieramy drobno do sitka wyłożonego tetrową ściereczką. Wykręcamy ziemniaki w szmatce tak, by pozbyć się z nich jak najwięcej soku. Suchą ziemniaczaną masę przekładamy do miseczki.

Marchew ścieramy na tarce o drobnych okach i dodajemy do miski. Wbijamy jajko, przyprawiamy  solą i wyrabiamy na jednolitą masę, po jakimś czasie mieszania dodając bułkę tartą. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Z masy ziemniaczanej łyżką formujemy placuszki i układamy je na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron, aż będą złociste. Podajemy z jogurtem naturalnym lub skyrem.

Wypróbuj też przepisy na dobrze doprawioną zupę szczawiową i nietypowe ciasto na pierogi według Ani Lewandowskiej.

placki ziemniaczane z boczkiem
fot. Canva