Zupa cebulowa z serkiem topionym
Zupa cebulowa z serkiem topionym to pomysł na smaczną, aromatyczną i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest idealne na lunch, obiad lub kolację, dobrze rozgrzewa, a serki dodają jej delikatnej, śmietankowej nuty. Poznaj sprawdzony przepis na zupę cebulową z serkiem topionym.
Zupa cebulowa to szybka i prosta zupa o niezwykłych właściwościach i doskonałym smaku. Dzięki dużej zawartości cebuli, danie rozgrzewa, wzmacnia organizm i działa jak naturalny antybiotyk. Zupę cebulową podaj z grzankami serowymi, ziołowymi lub krakersami.
Zupę cebulową ugotuj na rosole lub bulionie warzywnym, dzięki którym będzie jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku. Cebulę podsmaż wcześniej z tymiankiem i majerankiem, które świetnie łączą się ze wszystkimi warzywami i bulionem. Do zupy dodaj również serki topione, które zagęszczą danie i złagodzą ostrą cebulę.
Jeśli masz więcej czasu i chcesz ugotować tradycyjną zupę cebulową- tu poznasz przepis na zupę z duszoną cebulą w białym winie, jak z francuskiej restauracji.
Przepis na zupę cebulową z serkiem topionym?
Składniki na 4 porcje:
5 dużych cebuli
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
200 g sera topionego śmietankowego
pół łyżeczki majeranku
płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1,5 l bulionu warzywnego
Jak zrobić zupę cebulową z serkiem topionym?
Cebule pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do większego garnka i smaż na oliwie z tymiankiem i majerankiem i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli. W tym czasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę, seler, korzeń pietruszki.
Starte warzywa dodaj do cebuli, wymieszaj, podsmaż chwilę, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż cebula i reszta warzyw zmiękną. Do wywaru dodaj serki topione i gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.