Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa chrzanowa z jajkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.12.2021 01:00

Zupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa z jajkiem
canva/cegli

Zupa chrzanowa z jajkiem jest zupą przygotowywaną głównie na Wielkanoc. Gęsta, mięsna zupa z jajkiem i chrzanem smakuje równie dobrze nie tylko na świąteczne śniadanie czy obiad, jest idealna w chłodne, zimowe dni, ponieważ jest pożywna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z jajkiem.

Zupa chrzanowa gotowana na wywarze warzywnym z boczkiem, chrzanem a później i białą kiełbasą jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna. Chrzan, podobnie jak cebula i czosnek, wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc zupa jest nie tylko smaczna i pożywna, ale i chroni też przed chorobami i przeziębieniem.

Zupa chrzanowa z jajkiem to pomysł na pyszne śniadanie lub obiad wielkanocny, a także proste i szybkie danie w tygodniu lub w weekend dla całej rodziny. Zupę koniecznie dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aby wydobyć z niej doskonały smak.

Jesienią i zimą najlepszymi, rozgrzewającymi i pożywnymi zupami są zupy gotowane na mięsie. Przygotuj również wyśmienitą zupę ogórkową na żeberkach i odkryj jej niezwykły, mocny smak.

Przepis na zupę chrzanową z jajkiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 3 łyżeczki tartego chrzanu

  • 200 g wędzonego boczku

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 4 ziemniaki

  • por

  • 4-5 jajek na twardo

  • 4 liście laurowe

  • pół łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz

  • 2 białe kiełbasy

  • 2 łyżki masła

  • 2 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem?

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojony boczek i smaż jeszcze przez chwilę. Do garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki, por, marchewkę i pietruszkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania wywaru.

Zupę dopraw majerankiem, chrzanem, solą i pieprzem, następnie dodaj kiełbasę białą i gotuj, aż będzie ciepła. Wyjmij kiełbasę, pokrój ją, a zupę zblenduj.

Na talerz wyłóż kilka plastrów ugotowanej w zupie kiełbasy, dodaj jajko na twardo i zalej gęstą zupą.

Smacznego.

Korzeń chrzanu