Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa grzybowa na święta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2021 01:00

Zupa grzybowa na święta

Zupa grzybowa na święta
canva/Dar1930

Zupa grzybowa na święta z grzybów leśnych to pomysł na wyjątkową potrawę wigilijną. Zupa gotowana na świeżych i suszonych grzybach z dodatkiem warzyw rosołowych, makaronem i ziemniakami jest niezwykle esencjonalna i smaczna. Poznaj przepis na zupę grzybową na święta dla całej rodziny.

Na Wigilię przygotowujemy barszcz czerwony z uszkami lub właśnie grzybową bez wkładki mięsnej. Zupa grzybowa z kilku rodzajów grzybów leśnych i suszonych ma jeszcze bardziej wyraźny smak niż danie przygotowane wyłącznie z grzybów suszonych, a jej zapach rozniesie się po całym domu już podczas gotowania.

Przed przygotowaniem zupy dokładnie oczyść świeże grzyby, suszone natomiast namocz w gorącej wodzie, aby szybciej zmiękły. Wodę z grzybów wlej do zupy, aby podbić jej smak. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i oprósz natką pietruszki.

Z grzybów leśnych ugotujesz równie pyszny barszcz grzybowy z uszkami, który zachwyci całą rodzinę przy świątecznym stole.

Przepis na zupę grzybową na święta

Składniki na 5-6 porcji:

  • 250 g grzybów leśnych świeżych

  • 70 g suszonych grzybów leśnych

  • 4 ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • pół selera

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • makaron nitki

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki masła

Jak zrobić zupę grzybową na święta?

Świeże grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, grzyby suszone zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Włóż do garnka świeże grzyby, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i smaż kolejne 6-7 minut, wrzuć grzyby suszone, wlej wodę, w których się moczyły i dolej jeszcze 3,5 l zimnej wody.

Do garnka włóż liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby leśne suszone

Do zupy dodaj ziemniaki, odlej pół szklanki wywaru do szklanki, resztę gotuj kolejne 15 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę rozprowadź w odlanej zupie, przelej do garnka, dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki. Zupę podaj z ugotowanym makaronem.