Zupa grzybowa na święta
Zupa grzybowa na święta z grzybów leśnych to pomysł na wyjątkową potrawę wigilijną. Zupa gotowana na świeżych i suszonych grzybach z dodatkiem warzyw rosołowych, makaronem i ziemniakami jest niezwykle esencjonalna i smaczna. Poznaj przepis na zupę grzybową na święta dla całej rodziny.
Na Wigilię przygotowujemy barszcz czerwony z uszkami lub właśnie grzybową bez wkładki mięsnej. Zupa grzybowa z kilku rodzajów grzybów leśnych i suszonych ma jeszcze bardziej wyraźny smak niż danie przygotowane wyłącznie z grzybów suszonych, a jej zapach rozniesie się po całym domu już podczas gotowania.
Przed przygotowaniem zupy dokładnie oczyść świeże grzyby, suszone natomiast namocz w gorącej wodzie, aby szybciej zmiękły. Wodę z grzybów wlej do zupy, aby podbić jej smak. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i oprósz natką pietruszki.
Z grzybów leśnych ugotujesz równie pyszny barszcz grzybowy z uszkami, który zachwyci całą rodzinę przy świątecznym stole.
Przepis na zupę grzybową na święta
Składniki na 5-6 porcji:
250 g grzybów leśnych świeżych
70 g suszonych grzybów leśnych
4 ziemniaki
3 ząbki czosnku
cebula
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
pół selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
makaron nitki
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
Jak zrobić zupę grzybową na święta?
Świeże grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, grzyby suszone zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Włóż do garnka świeże grzyby, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i smaż kolejne 6-7 minut, wrzuć grzyby suszone, wlej wodę, w których się moczyły i dolej jeszcze 3,5 l zimnej wody.
Do garnka włóż liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do zupy dodaj ziemniaki, odlej pół szklanki wywaru do szklanki, resztę gotuj kolejne 15 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę rozprowadź w odlanej zupie, przelej do garnka, dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki. Zupę podaj z ugotowanym makaronem.