Zupa grzybowa - prosty przepis
Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą w jesienne i zimowe dni. Zupa gotowana jest z dużą ilością warzyw, dzięki czemu bulion ma wyraźny smak. Grzyby suszone natomiast nadają daniu doskonałego, głębokiego aromatu. Zupę przygotuj z natką pietruszki i lubczykiem. Poznaj przepis na przepyszną zupę grzybową.
Grzyby leśne mają pełny, wyraźny smak i aromat i przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i opóźniają procesy starzenia. Grzyby leśne suszone mają równie intensywny smak, aromat i zachowują wszystkie wartości zdrowotne.
Do zupy grzybowej koniecznie dodaj natkę pietruszki i świeży lubczyk. Możesz posiekać zioła i dodać je do zupy lub związać pęczki gumką recepturką i zanurzyć je liśćmi w zupie, aby oddały swój smak i aromat. Zupa grzybowa smakuje doskonale z ziemniakami, jeśli jednak wolisz makaron, dodaj do gotującego się wywaru makaron jajeczny lub kluseczki typu muszelki.
Przepis na zupę grzybową
Składniki na 4-5 porcji:
4 szklanki grzybów leśnych suszonych
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula czerwona
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka lubczyku
3 ziemniaki
2 liście laurowe
pieprz, sól
łyżka masła
Jak ugotować zupę grzybową?
Grzyby namocz w zimnej wodzie.
W garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, korzeń pietruszki i seler, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Dodaj namoczone grzyby, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę.
Do garnka wlej wodę, aby dobrze przykryła warzywa, dodaj liście laurowe, pęczek lubczyku i pietruszki i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, wyjmij zieleninę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.