Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa grzybowa - prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2021 01:00

Zupa grzybowa - prosty przepis

Zupa grzybowa
canva/arfo

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą w jesienne i zimowe dni. Zupa gotowana jest z dużą ilością warzyw, dzięki czemu bulion ma wyraźny smak. Grzyby suszone natomiast nadają daniu doskonałego, głębokiego aromatu. Zupę przygotuj z natką pietruszki i lubczykiem. Poznaj przepis na przepyszną zupę grzybową.

Grzyby leśne mają pełny, wyraźny smak i aromat i przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i opóźniają procesy starzenia. Grzyby leśne suszone mają równie intensywny smak, aromat i zachowują wszystkie wartości zdrowotne.

Do zupy grzybowej koniecznie dodaj natkę pietruszki i świeży lubczyk. Możesz posiekać zioła i dodać je do zupy lub związać pęczki gumką recepturką i zanurzyć je liśćmi w zupie, aby oddały swój smak i aromat. Zupa grzybowa smakuje doskonale z ziemniakami, jeśli jednak wolisz makaron, dodaj do gotującego się wywaru makaron jajeczny lub kluseczki typu muszelki.

Przepis na zupę grzybową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 4 szklanki grzybów leśnych suszonych

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula czerwona

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół pęczka lubczyku

  • 3 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • pieprz, sól

  • łyżka masła

Jak ugotować zupę grzybową?

Grzyby namocz w zimnej wodzie.

W garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, korzeń pietruszki i seler, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Dodaj namoczone grzyby, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę.

Do garnka wlej wodę, aby dobrze przykryła warzywa, dodaj liście laurowe, pęczek lubczyku i pietruszki i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, wyjmij zieleninę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tagi: Grzyby Zupa Danie