Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z kurczakiem - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2021 01:00

Zupa gulaszowa z kurczakiem - najlepszy przepis

Zupa gulaszowa z kurczakiem
canva/milanfoto

Szukasz pomysłu na mięsne, sycące i błyskawiczne danie dla całej rodziny? Ugotuj rozgrzewającą i pożywną zupę gulaszową z kurczakiem. Gulasz gotowany na domowy bulionie z dodatkiem passaty pomidorowej, ziół prowansalskich i innych przypraw ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.

Zupa gulaszowa z kurczakiem to pomysł zarówno na szybki i pyszny obiad, jak i ciepłą płytę na większe, rodzinne uroczystości. Delikatne mięso, warzywa i doskonały bulion tworzą genialną w smaku i pożywną zupę, która posmakuje największym niejadkom.

Zupę gulaszową przygotuj na wywarze drobiowym lub bulionie warzywnym. Doskonale sprawdzi się również rosół, który został z poprzedniego dnia. Gulasz gotowany na domowym wywarze jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, niż ten przygotowywany na kostce rosołowej.

Doskonały gulasz przygotujesz również na schabie. Tu poznasz przepis na zupę gulaszową od Magdy Gessler, prostą, pyszną i bardzo aromatyczną.

Przepis na zupę gulaszową z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 2 duże ziemniaki

  • czerwona papryka

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 700 ml bulionu warzywnego

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • papryka słodka mielona

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie

  • łyżka oliwy

Jak przygotować zupę gulaszową z kurczakiem?

Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę, pokrój również paprykę, ziemniaki, posiekaj cebulę i czosnek. Na oliwie podsmaż czosnek i cebulkę, dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i smaż przez kilka minut, następnie dodaj ziemniaki, paprykę i podsmaż całość około 6-7 minut.

Do podsmażonego mięsa z warzywami wlej passatę pomidorową oraz bulion, dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną.

Smacznego.

Filet z kurczaka z pomidorami