Zupa gulaszowa z kurczakiem - najlepszy przepis
Szukasz pomysłu na mięsne, sycące i błyskawiczne danie dla całej rodziny? Ugotuj rozgrzewającą i pożywną zupę gulaszową z kurczakiem. Gulasz gotowany na domowy bulionie z dodatkiem passaty pomidorowej, ziół prowansalskich i innych przypraw ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.
Zupa gulaszowa z kurczakiem to pomysł zarówno na szybki i pyszny obiad, jak i ciepłą płytę na większe, rodzinne uroczystości. Delikatne mięso, warzywa i doskonały bulion tworzą genialną w smaku i pożywną zupę, która posmakuje największym niejadkom.
Zupę gulaszową przygotuj na wywarze drobiowym lub bulionie warzywnym. Doskonale sprawdzi się również rosół, który został z poprzedniego dnia. Gulasz gotowany na domowym wywarze jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, niż ten przygotowywany na kostce rosołowej.
Doskonały gulasz przygotujesz również na schabie. Tu poznasz przepis na zupę gulaszową od Magdy Gessler, prostą, pyszną i bardzo aromatyczną.
Przepis na zupę gulaszową z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka
2 duże ziemniaki
czerwona papryka
400 ml passaty pomidorowej
700 ml bulionu warzywnego
cebula
ząbek czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
papryka słodka mielona
sól, pieprz
zioła prowansalskie
łyżka oliwy
Jak przygotować zupę gulaszową z kurczakiem?
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę, pokrój również paprykę, ziemniaki, posiekaj cebulę i czosnek. Na oliwie podsmaż czosnek i cebulkę, dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i smaż przez kilka minut, następnie dodaj ziemniaki, paprykę i podsmaż całość około 6-7 minut.
Do podsmażonego mięsa z warzywami wlej passatę pomidorową oraz bulion, dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną.
Smacznego.