Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2021 01:00

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

Zupa krem z cukinii z ziemniakami
canva/nadianb

Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest pyszną, prostą, tanią i pożywną zupą, idealną na szybki obiad, lunch lub kolację. Zupa jest bardzo pożywna, lekka i niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej prażone pestki dyni lub słonecznika i odkryj niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak przygotować genialną zupę krem z cukinii z ziemniakami.

Zupa z cukinii z ziemniakami to banalnie prosty pomysł na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest delikatny, ale jednocześnie wyraźny w smaku dzięki świeżej natce pietruszki i prażonym pestkom dyni lub słonecznika. Sekretem doskonałej zupy jest podsmażenie cukinii i ziemniaków na oliwie z czosnkiem i cebulą, dzięki czemu warzywa zyskują genialny smak.

Krem podaję głównie z kleksem śmietany 18% lub grzankami czosnkowymi. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj do kremu chili lub pieprz cayenne zamiast mielonego pieprzu. Zupę przygotuj na prawdziwym bulionie warzywnym lub kostce rosołowej. Do zupy wykorzystaj młode, duże ziemniaki.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i tani obiad- tu znajdziesz przepis na doskonały krem z serków topionych, doskonały na danie dla całej rodziny.

Przepis na zupę krem z cukinii z ziemniakami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 3 duże ziemniaki

  • 2 małe cukinie

  • 4 ząbki czosnku

  • czerwona cebula

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • oliwa z oliwek

  • pestki dyni

  • natka pietruszki

  • garść pestek z dyni lub słonecznika

Jak przygotować zupę krem z cukinii z ziemniakami?

W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaki, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż przez 5-6 minut.

Na suchej patelni podsmaż pestki dyni lub słonecznika, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną intensywnie pachnieć, następnie odstaw.

Przygotuj bulion lub rozpuść kostkę warzywną w 500 ml wody, następnie wlej do garnka, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekaną pietruszkę i zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dolej odrobinę wody oraz dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Zupę nalej do miseczek lub na talerz, oprósz pestkami i podaj.

Smacznego.