Do ogórkowej dodajemy najpierw ziemniaki czy starte ogórki?
Zupa ogórkowa należy do grupy potraw, które są wyjątkowo mocno zakorzenione w naszej kulturze. Ogórki kiszone Polacy robią od wieków, a zupa ta jest jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie ich nadmiaru. Niektórzy spotykają się jednak z pewnymi problemami.
Choć ogórkowa towarzyszy nam od wielu lat, nie każdy wie jaka kolejność dodawania składników jest odpowiednia. Dlatego niektórzy popełniają ogromny błąd i na początku dodają do niej ogórki kiszone i dopiero po nich wrzucają kartofle.
Zupa ogórkowa - kolejność dodawania produktów jest wyjątkowo ważna
Wydawać by się mogło, że nie ma ona znaczenia. Wielu myśli, że gotująca się zupa ugotuje ziemniaki niezależnie od momentu, w którym zostały wrzucone do wywaru. Prawda jest jednak zupełnie inna, a za wszystkim stoją kwaśne ogórki - jeśli doda się je przed kartoflami, te nie ugotują się.
Kwas mlekowy zakwasza zupę, a bulwy nie są w stanie przez to ugotować się w szybkim tempie. Dlatego tak ważne jest dodawanie kiszeniaków na samym końcu, gdy wszystkie inne produkty, w szczególności ziemniaki, stały się już miękkie i ugotowane.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy doskonałą metodę na ugotowanie w domu ziemniaków, które smakują jakby były pieczone w ognisku. W tym tekście z kolei zdradzamy kilka najlepszych ofert spożywczych w Biedronce, które dostępne będą już jutro. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale wegetuba na YouTube.
Przepis na prostą zupę ogórkową
Składniki:
żeberka wieprzowe
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
6 ziemniaków
3 spore łyżki śmietany 18%
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka mąki pszennej
garść koperku
sól i pieprz
5 startych ogórków kiszonych
pół szklanki soku z kiszonych ogórków
Zacznij od przygotowania wywaru. Wrzuć żeberka wieprzowe do zimnej wody w garnku i powoli ją zagotuj. Po 5 minutach gotowania wylej wodę, opłucz mięso i ponownie zagotuj. Tak oczyszczone żeberka gotuj przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodaj do nich liście laurowe, ziele angielskie, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewkę, seler oraz pietruszkę. Następnie dokładnie umyj i obierz ziemniaki, które należy pokroić w większą kostkę. Wrzuć je do garnka i gotuj przez 20-25 minut do miękkości.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć je do zupy, wlej pół szklanki soku z ogórków. W szklance wymieszaj mąkę, śmietaną oraz kilka łyżek gorącej zupy. Dodaj mieszankę do garnka. Dopraw solą, pieprzem oraz siekanym koperkiem. Przed podaniem udekoruj zupę świeżą zieleniną. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: niebonatalerzu.pl