Zupa ogórkowa bez śmietany
Zupa ogórkowa jest doskonałą zupą na obiad. Przygotuj ją na udku z kurczaka i aromatycznym bulionie z warzyw bez dodatku śmietany i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak. Do zupy ogórkowej dodaj wodę po ogórkach, aby danie było pyszne i bardzo wyraziste. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany.
Zupa ogórkowa jest zupą, która smakuje każdemu. Przygotujesz ją na mięsie drobiowym, wieprzowym lub na samym wywarze z warzyw. Każda jej wersja smakuje trochę inaczej, ale zachowuje przy tym swój niepowtarzalny, kwaśny i doskonały smak.
Do zupy dodaję ogórki kiszone, które przygotowuję sama sezon wcześniej. Ogórki domowej roboty wychodzą za każdym razem, są chrupiące i niezwykle smaczne. Do zupy koniecznie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Przyprawy są kluczowymi składnikami wzmacniającymi smak. Zupę ogórkową bez śmietany oprósz sporą ilością posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Przepis na zupę ogórkową bez śmietany
Składniki na 4-6 porcji:
udko z kurczaka
cebula
kawałek selera
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
2 marchewki
korzeń pietruszki
koperek lub natka pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ogórków kiszonych
200 ml wody po ogórkach kiszonych
łyżka masła
pieprz, sól
Jak przygotować zupę ogórkową bez śmietany?
Udko z kurczaka umyj i włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż pojawią się szumowiny z mięsa. Zbierz je, dodaj całą cebulę, czosnek, kawałek selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Na maśle zeszklij pokrojone ogórki kiszone, dodaj je do wywaru razem z wodą po ogórkach, dopraw solą, pieprzem, posyp koperkiem i gotuj przez kolejne 15 minut.
Smacznego.