Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa paprykowa krem - lekka i smaczna propozycja obiadowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.11.2021 01:00

Zupa paprykowa krem - lekka i smaczna propozycja obiadowa

Zupa paprykowa krem
canva/NoirChocolate

Krem z papryki jest lekką i wyjątkowo smaczną propozycją obiadową dla wszystkim miłośników gęstych zup. Podsmażona na oliwie papryka z cebulką i czosnkiem zyskuje wyraźny, intensywny smak i doskonały aromat. Sprawdź jak ugotować zupę paprykową krem.

Krem z papryki jest świetnym pomysłem na zdrowy, lekki, ale bardzo pożywny obiad. Zupa paprykowa ma wyjątkowy, intensywny smak, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Krem z papryki jest bardzo zdrowy, ponieważ warzywo zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, K oraz beta-karoten.

Pod koniec gotowania krem wymieszaj z odrobiną śmietany, ponieważ jej delikatny, kremowy smak doskonale łączy się z aromatyczną papryką. Krem możesz dodatkowo oprószyć bazylią, kolendrą lub natką pietruszki, a także przygotować do niej grzanki czosnkowo-ziołowe. Krem z papryki doskonale smakuje również z kawałkiem startego parmezanu.

Przygotuj też krem z pieczonej papryki i odkryj nowy smak zupy z pieczonych warzyw.

Przepis na zupę paprykową krem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 4 duże czerwone papryki

  • 5 ząbków czosnku

  • czerwona cebula

  • marchewka

  • sól, pieprz

  • 600 ml bulionu warzywnego

  • 100 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak ugotować zupę paprykową krem?

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, oprósz solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut. Wlej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas sprawdzając poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę.

Jak warzywa będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę, wymieszaj i podawaj.

Smacznego.