Zupa pomidorowa bez śmietany - najlepszy przepos
Zupa pomidorowa może być pyszna i bez śmietany. Gotowana na bulionie z ryżem ma intensywny smak i aromat. Pomidorowa z ryżem jest jedną z moich ulubionych wersji zupy. Doprawiona bazylią i świeżą natką pietruszki znika z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową bez śmietany.
Zupa pomidorowa jest zupą, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Może być delikatna, bardziej intensywna w smaku, słodsza, pikantna. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją przygotujesz i jak doprawisz. Zupa pomidorowa gotowana na udku i warzywach nie wymaga zabielania. Jej smak jest mocno pomidorowy, przełamany ryżem i pietruszką.
Zupy gotowane na wywarze mięsno-warzywnym to już klasyki domowej kuchni. Zupy przygotowywane w ten sposób smakują jak u babci i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Na domowym wywarze ugotujesz równie wyśmienitą zupę ogórkową z ryżem. Niezwykle aromatyczną, smaczną i sycącą.
Przepis na zupę pomidorową bez śmietany
Składniki na 4 porcje:
udko z kurczaka
czerwona cebula
puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
marchewka
korzeń pietruszki
pieprz, sól
pół łyżeczki suszonej bazylii
natka pietruszki
70 g ryżu
Jak przygotować zupę pomidorową bez śmietany?
Przygotuj bulion: Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewkę, cebulę, korzeń pietruszki i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, ryż i gotuj przez kolejne 15 minut. Gdy ryż już będzie miękki, dopraw zupę solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.