Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa bez śmietany - najlepszy przepos
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.10.2021 02:00

Zupa pomidorowa bez śmietany - najlepszy przepos

Zupa pomidorowa bez śmietany
canva/Yulia_Davidovich

Zupa pomidorowa może być pyszna i bez śmietany. Gotowana na bulionie z ryżem ma intensywny smak i aromat. Pomidorowa z ryżem jest jedną z moich ulubionych wersji zupy. Doprawiona bazylią i świeżą natką pietruszki znika z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową bez śmietany.

Zupa pomidorowa jest zupą, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Może być delikatna, bardziej intensywna w smaku, słodsza, pikantna. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją przygotujesz i jak doprawisz. Zupa pomidorowa gotowana na udku i warzywach nie wymaga zabielania. Jej smak jest mocno pomidorowy, przełamany ryżem i pietruszką.

Zupy gotowane na wywarze mięsno-warzywnym to już klasyki domowej kuchni. Zupy przygotowywane w ten sposób smakują jak u babci i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Na domowym wywarze ugotujesz równie wyśmienitą zupę ogórkową z ryżem. Niezwykle aromatyczną, smaczną i sycącą.

Przepis na zupę pomidorową bez śmietany

Składniki na 4 porcje:

  • udko z kurczaka

  • czerwona cebula

  • puszka pomidorów

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • pieprz, sól

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • natka pietruszki

  • 70 g ryżu

Jak przygotować zupę pomidorową bez śmietany?

Przygotuj bulion: Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewkę, cebulę, korzeń pietruszki i gotuj, aż warzywa zmiękną.

Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, ryż i gotuj przez kolejne 15 minut. Gdy ryż już będzie miękki, dopraw zupę solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.