Smakosze.pl
Zupa pomidorowa dla początkujących

canva/Pawel_B

Zupa pomidorowa dla początkujących

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa pomidorowa dla początkujących jest prostą zupą, która składa się z kilku składników, ale jest przy tym bardzo świeża, aromatyczna i niezwykle smaczna. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę kulinarną lub nie masz czasu na gotowanie, przygotuj błyskawiczną i prostą zupę pomidorową dla początkujących - wychodzi za każdym razem.

Zupa pomidorowa dla początkujących nie wymaga przygotowania ani wywaru warzywnego, ani mięsnego. Podsmażone z czosnkiem pomidory mają bardzo intensywny smak i doskonale sprawdzą się jako baza do zupy, a marchewka i odrobina cukru dodatkowo podkreśli ich aromat. Zioła są niezbędne do przygotowania pysznego kremu. Do pomidorowej wykorzystaj suszoną bazylię i oregano, a przed samym podaniem oprósz dodatkowo świeżą natką pietruszki oraz aromatycznym, kolorowym pieprzem.

Do kremu z pomidorów możesz również przygotować grzanki czosnkowe, które są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że posmarujesz pokrojoną bagietkę masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym, oregano i podsmażysz chwilę na patelni grillowej. Jeśli lubisz włoskie smaki-dodaj do pomidorowej mozzarellę lub parmezan. Tu znajdziesz przepis na ekspresowy krem z pomidorów z mozzarellą w prawdziwym, włoskim stylu.

Przepis na zupę pomidorową dla początkujących

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów

  • średnia marchewka

  • kostka rosołowa warzywna

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • czerwona cebula

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka oregano

  • łyżeczka bazylii

  • pół łyżeczki cukru

  • świeżo mielony pieprz

  • śmietanka do zup 18%

  • natka pietruszki

  • łyżka masła

  • kolorowy pieprz ziarnisty do dekoracji

Jak przygotować zupę pomidorową dla początkujących?

W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj pomidory, pokrojoną marchewkę, oprósz cukrem, bazylią, oregano i pieprzem. Smaż przez kilka minut.

Do garnka wlej 750ml wody, dodaj kostkę warzywną, koncentrat pomidorowy i gotuj pod przykryciem przez 20minut. Zupę zblenduj na gładki krem. Przed samym podaniem oprósz natką pietruszki, udekoruj świeżo mielony pieprzem i kleksem śmietany.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >