Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na mięsie
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad. Mięsny bulion z dodatkiem włoszczyzny i podsmażone z czosnkiem pomidory nadają zupie niezwykłego smaku i aromatu. Zupę podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie.
Świeże pomidory i aromatyczny bulion na bazie mięsa i włoszczyzny to genialne połączenie. Bulion rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, pomidory natomiast są źródłem magnezu, potasu i wielu niezbędnych witamin. Zupa jest więc zarówno pyszna, jak i zdrowa.
Do przygotowania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów wybieram dwa różne rodzaje pomidorów. Warzywa muszą być dojrzałe i słodkie, aby przygotować z nich pyszny przecier z lekką, czosnkową nutą. Do zupy pomidorowej dodaję również cukier, który wzmacnia jej smak.
Jeśli lubisz mięsne, aromatyczne zupy, przygotuj również zupę pomidorową z klopsikami, czyli wyjątkowe, aromatyczne danie w włoskim stylu.
Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie
Składniki na 4 porcje:
3 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
udko z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
duża cebula
natka pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
łyżka oliwy z oliwek
Jak przygotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie?
Pomidory włóż do dużego garnka lub miski, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby skórka zaczęła odchodzić od miąższu.
Mięso oczyść i włóż do dużego garnka, zalej 3 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj liście laurowe, pokrojoną cebulę, korzeń pietruszki, cały kawałek selera i cebulę, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż seler będzie miękki.
Pomidory obierz ze skóry. Na dużej patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj pomidory, cukier i duś je przez 30 minut. Jak seler będzie miękki, dodaj do garnka pomidory i gotuj jeszcze przez 15-20 minut, następnie wyjmij seler, mięso, resztę zblenduj. Do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.