Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na mięsie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.10.2021 02:00

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na mięsie

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na mięsie
canva/Elena_Danileiko

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad. Mięsny bulion z dodatkiem włoszczyzny i podsmażone z czosnkiem pomidory nadają zupie niezwykłego smaku i aromatu. Zupę podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie.

Świeże pomidory i aromatyczny bulion na bazie mięsa i włoszczyzny to genialne połączenie. Bulion rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, pomidory natomiast są źródłem magnezu, potasu i wielu niezbędnych witamin. Zupa jest więc zarówno pyszna, jak i zdrowa.

Do przygotowania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów wybieram dwa różne rodzaje pomidorów. Warzywa muszą być dojrzałe i słodkie, aby przygotować z nich pyszny przecier z lekką, czosnkową nutą. Do zupy pomidorowej dodaję również cukier, który wzmacnia jej smak.

Jeśli lubisz mięsne, aromatyczne zupy, przygotuj również zupę pomidorową z klopsikami, czyli wyjątkowe, aromatyczne danie w włoskim stylu.

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie

Składniki na 4 porcje:

  • 3 kg dojrzałych, słodkich pomidorów

  • udko z kurczaka

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • duża cebula

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie?

Pomidory włóż do dużego garnka lub miski, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby skórka zaczęła odchodzić od miąższu.

Mięso oczyść i włóż do dużego garnka, zalej 3 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj liście laurowe, pokrojoną cebulę, korzeń pietruszki, cały kawałek selera i cebulę, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż seler będzie miękki.

Pomidory obierz ze skóry. Na dużej patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj pomidory, cukier i duś je przez 30 minut. Jak seler będzie miękki, dodaj do garnka pomidory i gotuj jeszcze przez 15-20 minut, następnie wyjmij seler, mięso, resztę zblenduj. Do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.