Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.12.2021 01:00

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
canva/Simonkolton

Orientalna zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem jest świetnym pomysłem na obiad jak najlepszej, tajskiej restauracji. Delikatny kurczak z warzywami otulony bulionem, mlekiem kokosowym i bogatym smakiem orientalnych przypraw sprawi, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem.

Kuchnia tajska słynie z łączenia kilku smaków w jednym daniu i bogatej gamy ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego, tak charakterystycznego dla regionu smaku. Liście kaffiru, limonka, imbir, chili i wiele innych egzotycznych składników sprawiają, że kuchnia tajska jest jedną z najlepszych kuchni na świecie.

Aromatyczna, rozgrzewająca, orzeźwiająca, przepyszna. Tymi słowami mogę opisać zupę tajską z kurczakiem, makaronem ryżowym i imbirem. Zupa jest słodka, kwaśna, pikantna, a dzięki paście curry posiada również lekką goryczkę. Tak złożony smak sprawia, że danie jest w ścisłej czołówce moich ulubionych dań.

Poznaj kuchnię tajską. Przygotuj aromatyczną zupę z krewetkami oraz kurczaka z ryżem w słodkim sosie mango.

Przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 50 g makaronu ryżowego

  • 2 łyżki żółtej pasty curry

  • papryka czerwona

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 200 g pieczarek

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 4 liście kaffiru

  • sok z połowy limonki

  • pół papryczki chili

  • łyżka sosu rybnego

  • świeża kolendra

  • łyżka oleju roślinnego do smażenia

Jak przygotować zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem?

Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe, cienkie plasterki, imbir zetrzyj na tarce, pokrój czerwoną paprykę i pieczarki, posiekaj papryczkę chili i kolendrę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i dodaj starty imbir i pastę curry, smaż przez chwilę, następnie dodaj kurczaka i obsmaż przez kilka minut.

Do garnka dodaj pokrojone pieczarki, paprykę i papryczkę chili i smaż kolejne 2-3 minuty. Wlej bulion, dodaj liście kaffiru i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie wlej sos rybny, sok z limonki, mleko kokosowe, dodaj posiekaną kolendrę i całość gotuj przez 4 minuty. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.

Do miseczek włóż porcję makaronu i zalej aromatyczną zupą.

Smacznego.

Liście kaffiru, limonka i papryczki chili