Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
Orientalna zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem jest świetnym pomysłem na obiad jak najlepszej, tajskiej restauracji. Delikatny kurczak z warzywami otulony bulionem, mlekiem kokosowym i bogatym smakiem orientalnych przypraw sprawi, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem.
Kuchnia tajska słynie z łączenia kilku smaków w jednym daniu i bogatej gamy ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego, tak charakterystycznego dla regionu smaku. Liście kaffiru, limonka, imbir, chili i wiele innych egzotycznych składników sprawiają, że kuchnia tajska jest jedną z najlepszych kuchni na świecie.
Aromatyczna, rozgrzewająca, orzeźwiająca, przepyszna. Tymi słowami mogę opisać zupę tajską z kurczakiem, makaronem ryżowym i imbirem. Zupa jest słodka, kwaśna, pikantna, a dzięki paście curry posiada również lekką goryczkę. Tak złożony smak sprawia, że danie jest w ścisłej czołówce moich ulubionych dań.
Poznaj kuchnię tajską. Przygotuj aromatyczną zupę z krewetkami oraz kurczaka z ryżem w słodkim sosie mango.
Przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem
Składniki na 4-5 porcji:
500 g piersi z kurczaka
50 g makaronu ryżowego
2 łyżki żółtej pasty curry
papryka czerwona
400 ml mleka kokosowego
1,5 l bulionu warzywnego
200 g pieczarek
2 cm korzenia imbiru
4 liście kaffiru
sok z połowy limonki
pół papryczki chili
łyżka sosu rybnego
świeża kolendra
łyżka oleju roślinnego do smażenia
Jak przygotować zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem?
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe, cienkie plasterki, imbir zetrzyj na tarce, pokrój czerwoną paprykę i pieczarki, posiekaj papryczkę chili i kolendrę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i dodaj starty imbir i pastę curry, smaż przez chwilę, następnie dodaj kurczaka i obsmaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj pokrojone pieczarki, paprykę i papryczkę chili i smaż kolejne 2-3 minuty. Wlej bulion, dodaj liście kaffiru i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie wlej sos rybny, sok z limonki, mleko kokosowe, dodaj posiekaną kolendrę i całość gotuj przez 4 minuty. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
Do miseczek włóż porcję makaronu i zalej aromatyczną zupą.
Smacznego.