Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa zaszalał. Do zupy z dyni wrzuca cudowny rarytas

Okrasa zaszalał. Do zupy z dyni wrzuca cudowny rarytas

Zupa z dyni Karola Okrasy
canva/DimaSobko; TRICOLORS/East News

Zupa z dyni jest pyszną i rozgrzewającą jesienną propozycją na obiad. Karol Okras ten pyszny rarytas wzbogaca o dodatek wędzonego twarogu. Nabiał doskonale podkreśla słodycz dyni, a przepis kucharza jest bardzo prosty. Spróbujecie?

Zupa z dyni w wyjątkowej wersji z pełnym charakteru twarogiem wędzonym spodoba się każdemu. Jest wyrazista kremowa — po prostu pyszna. Co więcej, przygotowuje się ją niezwykle szybko. Warto skosztować.

Przepis na smaczną zupę z dyni według Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody

  • 1 nieduża dynia, najlepiej hokkaido

  • 1 mała cebula

  • pół małego selera

  • 2 większe ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • 150-200 g twarogu wędzonego

  • 1 łyżka masła (można pominąć)

  • 2-3 plasterki świeżego imbiru

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki ziaren kolendry

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • szczypta pieprzu cayenne

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić zupę z dyni? Karol Okrasa dodaje do niej wyjątkowy składnik.

Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupin, siekamy je osobno. Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i rozcieramy w moździerzu wraz z kolendrą i kminem rzymskim.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulkę. Gdy nieco zmięknie, dodajemy czosnek, a po chwili jeszcze seler i ziemniaki. Podsmażamy, w międzyczasie dodając masło.

Dynię szorujemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją do pozostałych składników wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, przyprawami z moździerza, pieprzem cayenne i odrobiną soli oraz pieprzu czarnego.

Przesmażamy, mieszając, po czym wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15-20 minut. Blendujemy, uprzednio usuwając liście laurowe i ziele angielskie. Zupę z dyni podajemy z pokruszonym twarogiem wędzonym. Smacznego. Wskazówki: jeśli macie ochotę na danie bez nabiału, twaróg wędzony możecie zastąpić wędzonym tofu, a masło pominąć. Możecie też polać zupę olejem z pestek dyni przed podaniem — będzie pasował idealnie.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na inne dania z dyni. Polecamy m.in. przepis na słodkie i sycące placki z dodatkiem banana. Być może skusi was też świetny patent na bigos z jej dodatkiem.

Zupa z dyni z twarogiem jest pyszna
canva/Shana84

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin