Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.05.2024 11:38

To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa

leczo na talerzu
fot. Canva

Wśród potraw jednogarnkowych danie, które nazywamy leczo, zajmuje miejsce szczególne. W tym przepisie jego smak podkręcony jest dodatkiem, który wiele zmienia. Dopiero tak przygotowany sos nabiera pełni smaku.

Przepis na leczo z ogórkiem

Dania jednogarnkowe, zwane także czasem potrawkami, to szczególna odmiana naszych obiadów. Są przeważnie niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo pełne w smaku dzięki przekrojowemu doborowi składników do takiego sosu. Wśród potraw tej kategorii leczo zajmuje miejsce szczególne.

Potrawka ta przywędrowała do nas z Węgier. Prawdziwe węgierskie lecsó to jednak pomidory, papryka, cebula, jakaś wkładka mięsna i niewiele więcej. W Polsce leczo to zaś cała kategoria potraw jednogarnkowych, w których smaki równoważyć można rozmaitymi produktami, takimi jak tu ogórek kiszony.

leczo bez mięsa
fot. Canva
Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować

Wakacyjne leczo

Takie leczo to przepis na bardzo wakacyjny obiad. Jako potrawa jednogarnkowa jest łatwe w przygotowaniu, a do tego świetnie nadaje się do zapakowania do słoika i odgrzania – nawet w warunkach polowych. Choćby dlatego warto nagotować gar takiego leczo z mięsem na spróbowanie. Gwarantowane, że będziemy chętnie wracać do tego przepisu.

Składniki

  • 600 g tłustej kiełbasy
  • 4 czerwone papryki
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Opcjonalnie: kilka pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowujemy potrawkę z ogórkiem kiszonym

Paprykę, pomidory, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty lub posiekany czosnek, a po chwili – paprykę i pomidory. Jeśli używamy pieczarek, dodajemy je także w tym momencie.

Na patelnię dolewamy ok. pół szklanki wody. Może być potrzebne więcej, jeśli pomidory nie są zbyt soczyste. Całość dusimy, aż papryka będzie miękka, a pomidory zaczną się rozpadać.

Do potrawy dodajemy kiełbasę. Dusimy potrawkę przez ok. 15 minut, aż mięso zacznie się robić złociste. Dodajemy w międzyczasie łyżeczkę papryki słodkiej, a ostrej – według upodobania.

Kiedy kiełbasa będzie obsmażona, dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwilę i przyprawiamy do smaku. Na małym ogniu trzymamy leczo jeszcze przez kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i ciasto „szmaragd” Heni Foks.

leczo w miseczce
fot. Canva