Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 12 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Czekolady. Przepis na szałowe ciasto czekoladowe
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.04.2022 08:01

12 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Czekolady. Przepis na szałowe ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe
canva/alenafoodphoto

Nie wszyscy smakosze wiedzą, jakie święto dzisiaj obchodzimy. A 12 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady. Z tej okazji prezentujemy przepis na szałowe ciasto czekoladowe. Bo chyba nie ma lepszego sposobu, by uczcić to święto, niż upiec pyszne ciasto i zjeść je z najbliższymi. Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Jest co prawda słodka i zawiera sporo tłuszczu, jednak dostarcza też wielu cennych składników. Wśród nich magnez, żelazo, potas, cynk, miedź i mangan. Dzięki zawartym składnikom czekolada poprawia nastrój, zwiększa odporność, poprawia krążenie, dodaje energii.

Poza tym czekolada jest bogata w polifenole, a więc składniki, które mają działanie przeciwutleniające. Za ich sprawą słodycz ta chroni przed chorobami nowotworowymi i opóźnia starzenie się organizmu.

Warto przy okazji dodać, że zdrowotne zalety czekolady wiążą się z zawartym w niej kakao. Im więcej czekolada go zawiera, tym jest wartościowsza. Przy okazji zawiera też mniej cukru, co również jest korzystne dla naszego organizmu.

12 kwietnia — Międzynarodowy Dzień Czekolady

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 12 dag masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki ciemnego kakao

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 4 łyżki ciemnego dżemu, np. z owoców leśnych

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Masło umieść w rondelku, podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Odstaw je, by wystygło.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj sodę, cukier, kakao i cynamon. Dodaj jajko, mleko i dżem, a także stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Formę na babkę lub podłużną foremkę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na ciasto czekoladowe. Sprawdź, jak zrobić czekoladowe Brownie, a także, jak przygotować najprostsze ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Źródło zdjęcia: canva/Spaziocolore

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ostra-na-slodko, ekokalendarz

Zapraszamy na nasz Instagram