12 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Czekolady. Przepis na szałowe ciasto czekoladowe
Nie wszyscy smakosze wiedzą, jakie święto dzisiaj obchodzimy. A 12 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady. Z tej okazji prezentujemy przepis na szałowe ciasto czekoladowe. Bo chyba nie ma lepszego sposobu, by uczcić to święto, niż upiec pyszne ciasto i zjeść je z najbliższymi. Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Jest co prawda słodka i zawiera sporo tłuszczu, jednak dostarcza też wielu cennych składników. Wśród nich magnez, żelazo, potas, cynk, miedź i mangan. Dzięki zawartym składnikom czekolada poprawia nastrój, zwiększa odporność, poprawia krążenie, dodaje energii.
Poza tym czekolada jest bogata w polifenole, a więc składniki, które mają działanie przeciwutleniające. Za ich sprawą słodycz ta chroni przed chorobami nowotworowymi i opóźnia starzenie się organizmu.
Warto przy okazji dodać, że zdrowotne zalety czekolady wiążą się z zawartym w niej kakao. Im więcej czekolada go zawiera, tym jest wartościowsza. Przy okazji zawiera też mniej cukru, co również jest korzystne dla naszego organizmu.
12 kwietnia — Międzynarodowy Dzień Czekolady
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
12 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka mleka
1 jajko
4 łyżki ciemnego dżemu, np. z owoców leśnych
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie ciasta czekoladowego
Masło umieść w rondelku, podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Odstaw je, by wystygło.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj sodę, cukier, kakao i cynamon. Dodaj jajko, mleko i dżem, a także stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę na babkę lub podłużną foremkę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na ciasto czekoladowe. Sprawdź, jak zrobić czekoladowe Brownie, a także, jak przygotować najprostsze ciasto czekoladowe.
Źródło zdjęcia: canva/Spaziocolore
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: ostra-na-slodko, ekokalendarz