Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem niespodzianką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.05.2022 19:15

Apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem niespodzianką

Apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem niespodzianką
canva/ YelenaYemchuk

Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem obiadowym. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz zawsze pierwsze znikają z talerzy. Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, kiedy upieczesz je z aromatycznym składnikiem. Poznaj przepis na apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem.

Ziemniaki pieczone to błyskawiczny dodatek do wielu potraw, a smakują o wiele lepiej od gotowanych. Ziemniaki z piekarnika z czosnkiem, papryką mieloną i tymiankiem to prawdziwa eksplozja smaków.

Świeży tymianek pięknie pachnie, nadaje potrawom rewelacyjny smak i posiada wiele leczniczych właściwości, dlatego też warto mieć doniczkę rośliny w swojej kuchni. Jeśli masz ogródek, posadź aromatyczne zioła i ciesz się nimi przez cały sezon.

Ziemniaki opiekane podaj z grillowanym, pieczonym lub duszony mięsem. Rewelacyjnie smakują również z rybami, a także daniami wegetariańskimi, np. z grillowaną papryką lub cukinią. Ziemniaczki przygotowane samodzielnie będą także pyszną i lekką kolacją lub podwieczorkiem.

Apetyczne ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 duże ząbki czosnku

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • sól gruboziarnista, pieprz

  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki i przełóż do miski. Dodaj posiekany czosnek, paprykę mieloną sól, pieprz, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej ziemniaki, na górę dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 30- 40 minut, smacznego.

Świeży tymianek

Źródło zdjęcia: canva/ tashka2000 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram