Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika. Prośby o dokładki będą nieuniknione
Ziemniaki z piekarnika przyrządzone z dodatkiem ziół są prostą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Pełne aromatu bulwy będą tak pyszne, że nikt im się nie oprze. Przygotujcie je, a zobaczycie, że bliscy będą prosić o dokładki.
Ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów. Zapiekane w piekarniku warzywo warto wzbogacić o aromatyczne dodatki. Warto wybrać te najprostsze. My proponujemy świeży czosnek i rozmaryn. Będzie pysznie.
Przepis aromatyczne ziemniaki z piekarnika
Składniki:
500 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Jak zrobić ziemniaki z piekarnika? Znamy prosty patent
Ziemniaki obieramy. Starannie je myjemy, po czym rozcinamy na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Drobne sztuki pozostawiamy w całości. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podgotowane warzywa przenosimy do naczynia żaroodpornego. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem suszonym, jeśli używamy go w tej formie.
Mieszanką polewamy ziemniaki, dokładnie rozprowadzając aromatyczny tłuszcz przy pomocy łyżki. Rozmaryn w gałązkach po prostu układamy na warzywach. Ziemniaki pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy bulwy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Ziemniaki z piekarnika znakomicie smakują w towarzystwie karkówki z patelni. Można też zjeść je z dodatkiem domowego wegańskiego majonezu lub znakomitego gulaszu z ciecierzycy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków