Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z piekarnika. Przepis krok po kroku
Łosoś jest smaczna i zdrową rybą, której w naszej diecie nie powinno zabraknąć. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste. Wystarczy dodać czosnek, by wyszedł delikatny i aromatyczny. Zmieszajcie 2 ząbki z topionym masłem i sokiem z cytryny, a będzie zachwyceni.
Łosoś należy do ryb tłustych, które idealnie sprawdzają się w wersji z pieca. Zamiast więc smażyć filety w panierce, przygotujcie prosty sos maślany z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznego i delikatnego mięsa ryby dawno nie jedliście. Skusicie się?
Przepis na aromatycznego łososia z pieca
Składniki:
300 g filetu z łososia ze skórą lub bez
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1 większej cytryny + 1 cały owoc
4 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka płynnego miodu
świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Oczyszczony filet łososia oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie umieszczamy go na wyłożonej folią aluminiową blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Obok i na rybie układamy pokrojoną w plasterki cytrynę. Masło rozpuszczamy w rondelku, wyłączamy kuchenkę i dodajemy do niego miód. Mieszamy składniki, a gdy się połączą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Połową sosu polewamy łososia.
Pieczemy rybę przez 10-12 minut, a następnie smarujemy resztą sosu. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 210 stopni Celsjusza i włączamy opcję grillowania. Po kolejnych 10-15 minutach łosoś będzie gotowy.
Z wierzchu powinien się nieco zrumienić. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną. Łosoś z pieca najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z wody i grillowanymi szparagami. Poza sezonem koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na surówki do ryby.
Wskazówka: jeśli chcemy, by ryba była lżejsza, sos przygotujmy na bazie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Miód możemy zastąpić syropem klonowym lub z agawy.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: nietylkopasta