Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z piekarnika. Przepis krok po kroku

Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z piekarnika. Przepis krok po kroku

Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z piekarnika
canva/Monkey Business Images

Łosoś jest smaczna i zdrową rybą, której w naszej diecie nie powinno zabraknąć. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste. Wystarczy dodać czosnek, by wyszedł delikatny i aromatyczny. Zmieszajcie 2 ząbki z topionym masłem i sokiem z cytryny, a będzie zachwyceni.

Łosoś należy do ryb tłustych, które idealnie sprawdzają się w wersji z pieca. Zamiast więc smażyć filety w panierce, przygotujcie prosty sos maślany z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznego i delikatnego mięsa ryby dawno nie jedliście. Skusicie się?

Przepis na aromatycznego łososia z pieca

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia ze skórą lub bez

  • 2 ząbki czosnku

  • sok wyciśnięty z 1 większej cytryny + 1 cały owoc

  • 4 łyżki rozpuszczonego masła

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Oczyszczony filet łososia oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie umieszczamy go na wyłożonej folią aluminiową blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Obok i na rybie układamy pokrojoną w plasterki cytrynę. Masło rozpuszczamy w rondelku, wyłączamy kuchenkę i dodajemy do niego miód. Mieszamy składniki, a gdy się połączą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Połową sosu polewamy łososia.

Pieczemy rybę przez 10-12 minut, a następnie smarujemy resztą sosu. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 210 stopni Celsjusza i włączamy opcję grillowania. Po kolejnych 10-15 minutach łosoś będzie gotowy.

Z wierzchu powinien się nieco zrumienić. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną. Łosoś z pieca najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z wody i grillowanymi szparagami. Poza sezonem koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na surówki do ryby.

Wskazówka: jeśli chcemy, by ryba była lżejsza, sos przygotujmy na bazie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Miód możemy zastąpić syropem klonowym lub z agawy.

Sos do łososia możecie też przygotować z dodatkiem limonki
Sos do łososia możecie też przygotować z dodatkiem limonki

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta