Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi kartacze. 1 zasada jest kluczowa
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Dodaj do nich starte ziemniaki i przygotuj wyśmienite kartacze. Kartacze przepisu babci Basi z farszem z mięsa i okrasą z boczku biją na głowę wszystkie inne dania z ziemniaków.
Przygotuj kartacze przepisu babci. Wszyscy zjedzą je ze smakiem
Kartacze są tradycyjną potrawą północno- wschodniej Polski. Podłużne kluski z ziemniaków z farszem z mięsa mielonego podawane są zwykle z okrasą z cebuli lub z boczku. Kartacze są proste w przygotowaniu. Wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach.
Kartacze przepisu babci Basi zachwycają smakiem i delikatnością. Ciasto po ugotowaniu jest delikatne i miękkie. Farsz natomiast nie jest suchy. Jest pełen smaku. Babcia ciasto na kartacze przygotowuje z dwóch rodzajów ziemniaków.
Na 1 kg ugotowanych wcześniej ziemniaków, dodaje 2 kg startych ziemniaków na tarce, jak na placki ziemniaczane. Ciasto doprawia sporą ilością soli. Kartacze przepisu babci dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować.
Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube. To na tym kanale znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji i tradycyjnych, sprawdzonych receptur na wyśmienite dania.
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razuPrzepis na podłużne, ziemniaczane kluski z mięsem
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 kg ziemniaków startych
- sól
- mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- czerstwa bułka pszenna
- mleko
- cebula
- jajko
- sól, pieprz
Okrasa:
- masło i cebula lub
- boczek wędzony
Jak zrobić kartacze? Podaj je z okrasą z boczku lub cebuli, a znikną w mgnieniu oka
Mięso przełóż do miski. Dodaj startą na tarce cebulę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj również czerstwą bułkę namoczoną w mleku. Wlej 2 łyżki zimnej wody, wbij jajko i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru wody i połącz z ugotowanymi warzywami. Oprósz solą. Ziemniaki wyrabiaj około przez kilka minut.
W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno być jednolite, jak na pyzy. Odrywaj po kawałku ciasta, rozpłaszcz w dłoni i włóż niewielką ilość farszu, następnie przykryj masą ziemniaczaną.
Uformuj podłużne kluski. Kartacze wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli, gotuj do wypłynięcia. Możesz dodatkowo polać je okrasą z cebuli lub z boczku wędzonego, smacznego.
Zostały Ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich kluski śląskie lub pyzy z mięsem. Nic w kuchni się nie zmarnuje.