Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi kartacze. 1 zasada jest kluczowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.02.2023 13:51

Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi kartacze. 1 zasada jest kluczowa

Kartacze przepisu babci Basi. Sekretem są proporcje
Screen filmu pochodzi z kanału Babcia Basia gotuje na Youtube, canva/ NejauPhoto

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Dodaj do nich starte ziemniaki i przygotuj wyśmienite kartacze. Kartacze przepisu babci Basi z farszem z mięsa i okrasą z boczku biją na głowę wszystkie inne dania z ziemniaków.

Przygotuj kartacze przepisu babci. Wszyscy zjedzą je ze smakiem

Kartacze są tradycyjną potrawą północno- wschodniej Polski. Podłużne kluski z ziemniaków z farszem z mięsa mielonego podawane są zwykle z okrasą z cebuli lub z boczku. Kartacze są proste w przygotowaniu. Wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach.

Kartacze przepisu babci Basi zachwycają smakiem i delikatnością. Ciasto po ugotowaniu jest delikatne i miękkie. Farsz natomiast nie jest suchy. Jest pełen smaku. Babcia ciasto na kartacze przygotowuje z dwóch rodzajów ziemniaków.

Na 1 kg ugotowanych wcześniej ziemniaków, dodaje 2 kg startych ziemniaków na tarce, jak na placki ziemniaczane. Ciasto doprawia sporą ilością soli. Kartacze przepisu babci dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować.

Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube. To na tym kanale znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji i tradycyjnych, sprawdzonych receptur na wyśmienite dania.

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

Przepis na podłużne, ziemniaczane kluski z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 kg ziemniaków startych
  • sól
  • mąka ziemniaczana (opcjonalnie)

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • czerstwa bułka pszenna
  • mleko
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz

Okrasa:

  • masło i cebula lub
  • boczek wędzony

Jak zrobić kartacze? Podaj je z okrasą z boczku lub cebuli, a znikną w mgnieniu oka

Mięso przełóż do miski. Dodaj startą na tarce cebulę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj również czerstwą bułkę namoczoną w mleku. Wlej 2 łyżki zimnej wody, wbij jajko i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru wody i połącz z ugotowanymi warzywami. Oprósz solą. Ziemniaki wyrabiaj około przez kilka minut.

W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno być jednolite, jak na pyzy. Odrywaj po kawałku ciasta, rozpłaszcz w dłoni i włóż niewielką ilość farszu, następnie przykryj masą ziemniaczaną.

Uformuj podłużne kluski. Kartacze wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli, gotuj do wypłynięcia. Możesz dodatkowo polać je okrasą z cebuli lub z boczku wędzonego, smacznego.

Zostały Ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich  kluski śląskie lub pyzy z mięsem. Nic w kuchni się nie zmarnuje. 

kartacze.jpg
canva/egiss