Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy dodatek do mielonych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.02.2023 11:11

Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy dodatek do mielonych

przepis na kotlety mielone bez bułki
canva/pixelshot

Szukasz pomysłu na prosty, tani i smaczny obiad dla całej rodziny? Koniecznie przygotuj kotlety mielone bez bułki. Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyci każdego smakosza. Zamiast kajzerki dodaj do mięsa pieczarki przesmażone na maśle.

Kotlety mielone bez bułki zachwycają smakiem

Zwykle do kotletów mielonych dodajemy czerstwą kajzerkę, którą wcześniej musimy namoczyć w mleku. W ten sposób nawilżamy masę mięsną i sprawiamy, że kultowe kotlety są soczyste. Nie tylko bułka doskonale spulchnia wieprzowinę.

Kotlety mielone bez bułki przygotujemy z dodatkiem pieczarek. Grzyby przesmażamy na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Całą masę do mielonych doprawiamy suszonymi ziołami. 

Kotlety mielone bez bułki mają niepowtarzalny smak. Koniecznie dodajmy do nich mięso z łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej. Najlepiej zmielone samodzielnie. Tłuszcz i przerosty w tych rodzajach mięsa dodatkowo nawilżają kotlety i są nośnikiem smaku.

Kolosalna podwyżka cheeseburgera w McDonald's. Czasy kanapek za 2 złote nie wrócą nigdy

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami. Takich jeszcze nie jadłaś

Składniki:

  • 500 g łopatki, karkówki  lub szynki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • jajko
  • duża cebula
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonego oregano
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierki
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety mielone bez kajzerki?

Mięso oczyść, pokrój, zmiel w maszynce i przełóż do miski. Posiekaj drobno cebulę, pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż kilka minut.

Oprósz je solą, pieprzem i odstaw do przestygnięcia. Do mięsa wsyp sól, pieprz, oregano i tymianek. Wbij jajko, dodaj przesmażone pieczarki z cebulą i wyrabiaj, podsypując bułką tartą. 

Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, wyrabiaj z niej kotlety. Każdy z nich obtocz dokładnie w bułce tartej. Mielone smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 15- 28 minut. 

Pomysł na równie smaczne danie? Przygotuj kotlety gyros oraz wyśmienite kotlety z kalafiora. Szybki obiad zachwyci całą rodzinę. 

kotlety mielone.png
canva/Tatiana Volgutova