Babcia Basia robi bezbłędną rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Smażone filety z dorsza podane z potrawką z marchewki, pietruszki i innych składników będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według babcinej receptury. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku przepisu babci.
Kolacja wigilijna jest uroczystą kolacją składającą się z tradycyjnych potraw. Oprócz barszczu czerwonego lub grzybowej, na stole nie może zabraknąć również pierogów, ryby po grecku, karpia, śledzi. Ryba po grecku przepisu babci zachwyci wszystkich gości.
Ryba po grecku przepisu babci to nie tylko dorsz i warzywa rosołowe. Babcia Basia marchewkę, seler i korzeń pietruszki przesmaża z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a całe danie doprawia koncentratem i musztardą. To właśnie musztarda odpowiada za wyraźny smak wigilijnej potrawy.
Ryba po grecku przepisu babci jest daniem, które przygotujesz błyskawicznie na jednej patelni. Danie odstaw, żeby zupełnie ostygło i podaj na zimno. Rybę po grecku możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub cząstkami cytryny.
Babcia Basia zdradziła przepis na rybę po grecku z dodatkiem musztardy
Składniki:
800 g dorsza
3 marchewki
3 korzenie pietruszki
seler korzeniowy
duża cebula
biała część pora
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy
mąka pszenna
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Ryba po grecku. Kultowa potrawa z dorsza jeszcze nigdy nie była tak smaczna
Filety pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj por i cebulę. Rybę obtocz w mące.
Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie na patelnię włóż kawałki dorsza i usmaż, przełóż na talerz. Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż starte warzywa z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Całość oprósz solą i pieprzem i smaż kilka minut.
Całość podlej szklanką wody i gotuj do miękkości. Do warzyw dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dopraw do smaku. Do głębszego półmiska wyłóż część sosu, poukładaj kawałki ryby i przykryj resztą aromatycznych warzyw, smacznego.
Przygotuj również wyborne kotlety rybne z dorsza. Danie zachwyci całą rodzinę. Nie przepadasz za kompotem z suszonych owoców z wędzonymi śliwkami? Tu dowiesz się, jak przygotować kompot z suszu w bardzo delikatnej, słodkiej i aromatycznej odsłonie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Barszcz wyszedł zbyt gorzki? Nie panikuj, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama