Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Basia robi bezbłędną rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2022 12:17

Babcia Basia robi bezbłędną rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku

Babcia Basia robi najlepszą rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
canva/Dar1930

Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Smażone filety z dorsza podane z potrawką z marchewki, pietruszki i innych składników będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według babcinej receptury. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku przepisu babci.

Kolacja wigilijna jest uroczystą kolacją składającą się z tradycyjnych potraw. Oprócz barszczu czerwonego lub grzybowej, na stole nie może zabraknąć również pierogów, ryby po grecku, karpia, śledzi. Ryba po grecku przepisu babci zachwyci wszystkich gości.

Ryba po grecku przepisu babci to nie tylko dorsz i warzywa rosołowe. Babcia Basia marchewkę, seler i korzeń pietruszki przesmaża z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a całe danie doprawia koncentratem i musztardą. To właśnie musztarda odpowiada za wyraźny smak wigilijnej potrawy.

Ryba po grecku przepisu babci jest daniem, które przygotujesz błyskawicznie na jednej patelni. Danie odstaw, żeby zupełnie ostygło i podaj na zimno. Rybę po grecku możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub cząstkami cytryny.

Babcia Basia zdradziła przepis na rybę po grecku z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • 800 g dorsza

  • 3 marchewki

  • 3 korzenie pietruszki

  • seler korzeniowy

  • duża cebula

  • biała część pora

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka musztardy

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • olej rzepakowy

  • mąka pszenna

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Ryba po grecku. Kultowa potrawa z dorsza jeszcze nigdy nie była tak smaczna

Filety pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj por i cebulę. Rybę obtocz w mące.

Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie na patelnię włóż kawałki dorsza i usmaż, przełóż na talerz. Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż starte warzywa z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Całość oprósz solą i pieprzem i smaż kilka minut.

Całość podlej szklanką wody i gotuj do miękkości. Do warzyw dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dopraw do smaku. Do głębszego półmiska wyłóż część sosu, poukładaj kawałki ryby i przykryj resztą aromatycznych warzyw, smacznego.

Przygotuj również wyborne kotlety rybne z dorsza. Danie zachwyci całą rodzinę. Nie przepadasz za kompotem z suszonych owoców z wędzonymi śliwkami? Tu dowiesz się, jak przygotować kompot z suszu w bardzo delikatnej, słodkiej i aromatycznej odsłonie.

ryba po grecku
canva/12MN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: